Стамен Янев след разпита: Не знам кои руски инвеститори у нас са със "златни паспорти"

Инвестиционните проекти с руски капитали са много малко, твърди шефът на Агенцията за инвестиции

Общество
14:09 - 01 Март 2022
1380
Стамен Янев след разпита: Не знам кои руски инвеститори у нас са със "златни паспорти"

Руските инвестиции у нас са основно в имоти. Това заяви директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и уточни, че агенцията не стимулира тази дейност и не я насърчава, предаде БТА.

Янев бе на разпит в сградата на Националната Следствена служба, където престоя около два часа. Инвестиционните проекти с руски капитали са много малко. Големите инвеститори у нас, сертифицирани от агенцията, са германски компании и като цяло от Западна Европа, обясни Янев. Сферите, в които България насърчава влагането на средства, са иновации, IT, мехатроника и др.

Агенцията за инвестиции не участва в процедурата по издаване на статут за постоянно пребиваване, българско гражданство или визи, каза Янев. Той посочи, че в ръководената от него институция няма информация колко от руските инвеститори у нас са получили "златни паспорти". След удвояване на вложение във финансови активи, инвеститорите имат право да кандидатстват за българско гражданство. Няма как финансовият актив да осъществява търговска дейност, посочи Стамен Янев.

Агенцията няма достъп до специални регистри, няма достъп до банкова тайна. Заявителят в процедура по българско гражданство има задължение да уведомява агенцията за промени в обстоятелствата. Така проверката е само по документи, обясни Янев.