Станишев: Бюджетът на ЕС пак опира до вноските на страните-членки

Драстичното орязване на редица политики удря по България, предупреди лидерът на ПЕС

ЕС
19:28 - 20 Февруари 2020
2491
Станишев: Бюджетът на ЕС пак опира до вноските на страните-членки

Президентът на ПЕС Сергей Станишев предупреди за нови предизвикателства пред България в контекста на преговорите между европейските лидери за дългосрочния бюджет на ЕС. 

"Този път залозите са по-високи от всякога. С една държава-членка по-малко и нарастващи глобални заплахи, ЕС си постави по-високи цели и амбиции. Логично е те да бъдат подкрепени с адекватно финансиране, ако искаме да се реализират в необходимия мащаб и с очакваните резултати. На този фон, предложението на масата пред европейските лидери за драстично орязване на редица политики ще ограничи още повече възможностите да се справим с най-големите предизвикателства и ще бетонира принципа “всеки за себе си” по важните теми.

От това губи Европа като цяло, но най-вече държавите от Централна и Източна Европа, в това число и България", предупреди евродепутатът. 

Според него ябълката на раздора продължава да бъдат вноските на държавите-членки, които формират основна част от бюджета. За пореден път преговорите се превръщат в игра, в която победителите печелят за сметка на губещите, а основният въпрос, който всеки лидер си задава е „колко трябва да дам и колко ще взема?“.

"Социалистите отдавна имаме категорична позиция по въпроса. Необходими са свежи пари от собствени ресурси на ЕС, които не натоварват нито една страна поотделно, като данък върху технологичните гиганти, допълнителни вноски от системата за търговия с емисии, данък върху финансовите транзакции и др. Да оставим бюджета зависим предимно от вноските на държавите-членки гарантира нови порции национален егоизъм и безкрайни пазарлъци между европейските лидери по големите теми от дневния ред на ЕС. С такъв подход обричаме всички нови амбиции на неуспех, като Зелената сделка, справедливия преход и социалните политики. Този национален егоизъм вреди на Общността в дългосрочен план", алармира Станишев. 

Той е на мнение, че сега, повече от всякога, Старият континент се нуждае от силно лидерство, което да надскочи простите сметки и да даде тласък на онази фундаментална промяна към по-устойчиво бъдеще, за която са гласували стотици милиони хора на последните европейски избори.