Станишев : Не подкрепихме Фон дер Лайен с празен чек, следим я

В ПЕС ще бъдат взискателни и критични към шефа на Еврокомисията

Политика
16:30 - 21 Юли 2019
2172
Станишев: Не подкрепихме Фон дер Лайен с празен чек, следим я

Сергей Станишев уточни, че подкрепата на ПЕС за Урсула фон дер Лайен като шеф на Еврокомисията не е безусловна и увери, че ще наблюдават действията й и дали спазва поетите ангажименти.

"Тепърва предстои да видим дали изборът на Урсула фон дер Лайен е добър. Нейната кандидатура беше много неочаквана, никой не беше запознат с нея и с политиката ѝ. След изслушването ѝ в нашата група преобладаващото мнение беше тя да не бъде подкрепена. Интересното е, че за една седмица като че ли тя претърпя сериозна еволюция и писмено ни отговори на въпроси, които за социалистите представляваха червени линии. Досега никой кандидат за председател на Европейската комисия не е представял толкова подробни и писмено разписани ангажименти за политиката“. Това каза пред БНР лидерът на ПЕС.

Станишев припоми, че германският ексминистър е поела ангажимент за една по-социалдемократическа политика от тази досега.

"Подкрепата ни за Урсула фон дер Лайен не е безусловна. Ние ще държим да видим ангажиментите ѝ да се превърнат в същинска програма на ЕК… Тази наша подкрепа няма да бъде картбланш, няма да бъде един празен чек да прави каквото иска. Ние ще бъдем много взискателни и критични".

"Фон дер Лайен пое ясен ангажимент, че социалният стълб, за който се борихме последните четири години, ще бъде изцяло претворен в реалност чрез план за действие. Искаме реална социална промяна в Европа“, заключи Станишев.