Станишев се изстреля втори с преференции

28 000 пуснаха гласа си за него, 19 000 има Велизар Енчев, но не му стигат за мандат

Политика
15:45 - 27 Май 2019
6561
Станишев се изстреля втори с преференции

Сергей Станишев за втори път размести червената евролиста. С преференции от пето той минава на второ място непосредствено след водачката Елена Йончева. Това сочат предварителните данни от протоколите на изборните комисии, видя Lupa.bg. Окончателните резултати се очакват около 20 часа днес.

Президентът на ПЕС има над 28 000лични преференции, при праг за БСП от 22 500 гласа. Това го изстрелва директно на второ място. По закон, първия в листата не може да бъде изместван. Това е второто пренареждане на червената листа от Станишев, който първоначално изобщо не бе включен в първия вариант, предложен от лидера на БСП Корнелия Нинова. Бившият премиер влезе в червената листа след гласуване на Националния съвет.

С най-много преференции е водачката Елена Йончева с над 70 000 персонални гласа. На трето и четвърто място остават Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а пети ще е Иво Христов.

Много преференции е събрал и Велизар Енчев - над 19 000, но те не са му достатъчни за пренареждане. Същата е ситуацията и при зам.-шефката на БСП Деница Златева, която е четвърта по личен вот, но остава на седмото място в листата. Според все още неокончателните резултати, БСП вкарва петима евродепутати.