Станишев: Умея да не падам от мотори

Лидерът на ПЕС убеден, че БСП е единна след драмите с листата за евроизборите

Политика
08:55 - 21 Април 2019
2854
Станишев: Умея да не падам от мотори

Ни най-малко не се чувствам с наранено его заради това, че Елена стана първа, а аз - пети в листата, обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по повод драматичното подреждане на списъка на БСП за европейските избори. 

Попитан дали смята, че Елена Йончева страда политически от това, че е имала връзка с него, Станишев каза, че тя сама е изградила новата си кариера. 

"Умея да не падам от мотор. Вчера цялата листа на БСП си говорихме - ние сме един екип, всеки има своята биография и качества, с които да допринесе за общата кауза", добави той. 

Според Станишев споровете вътрешнопартийно са отминали и след заседанието на Националния съвет и преподреждането на листата, всички драми са приключили. Той обяви, че се радва на присъствието и на Иво Христов, и на Велизар Енчев в списъка. "БСП чрез пленума доказа за пореден път, че е най-демократичната партия в България, а не се води еднолично", подчерта лидерът на ПЕС. И призова ГЕРБ да не бързат с радостта си, защото БСП имала реален шанс да спечели вота на 26 май. Станишев уточни, че ако той не е присъствал в червената листа, това е щяло да се превърне в основна предизборна тема на ГЕРБ, а след поставянето му на избираемо място в нея е туширало този проблем. 

"Аз съм ляв човек. Основната идея на левицата - хората да имат равни шансове в живота, е и моя. Печелившата карта за БСП е това, а не съревнованието с т.нар. патриоти", добави той. И отсече, че прекалено дълго време, повече от 1 месец, БСП е занимавала обществото със себе си, а никой не се интересувал от това. "Хората се интересуват дали БСП може да подобри живота им", каза Станишев. 

По повод нападките от лидера на социалистите Корнелия Нинова, че той е тласкал БСП към глобализацията, към съюзи с политически опоненти и олигарси, Станишев отрече всички тях.