Станишев: Войната руши трите стълба на ЕС

Дългосрочни политики за развитие на ключови сегменти от икономиката предлага евродепутатът от БСП

Свят
18:06 - 19 Ноември 2022
2724
Станишев: Войната руши трите стълба на ЕС

Евродепутатът и доскорошен президент на ПЕС Сергей Станишев коментира новата фаза на войната в Украйна на бизнес форум в Брюксел, събрал лидерите на евроинституциите и представители на корпорациите и академичната общност:

"Войната в Украйна ускори тенденции, които вече имаха своите проявления, и сложи край на периода на прогрес, развитие и мир от последните 30 години. Намираме се в напълно нов свят, който вещае рискове за трите стълба, върху които е изграден ЕС - мир, просперитет и социалният модел на Европа. Всички те са сериозно отслабени и застрашени.

Мирът на границите на Европа изглежда недостижим, а гласовете за решаването на конфликта на бойното поле (каквото и да означава това в днешно време), за съжаление, са много повече от тези, които търсят път към политическо решение. Всички призиви и надежди за тотална победа са неосъществими в ХХI век. ЕС трябва да използва всяка една възможност за прекратяването на това безумие", смята Станишев. И предупреждава, че икономиката на Стария континент също търпи сериозни удари. 

"Задава се реална опасност от загуба на конкурентоспособност и деиндустриалиация, като редица бизнеси вече обмислят преместване на дейността си извън границите на ЕС. Необходима е дългосрочна стратегия за укрепване на европейската индустрия и енергийната независимост на ЕС, както и много по-задълбочен анализ за последиците от определени политически действия върху икономиката ни. Смели и категорични действия, например, спрямо офшорните зони би била много по-ефективна мярка срещу руските (а и европейските) олигарси, вместо ново задълбочаване на санкциите, които носят негативи и за Европа", казва още евродепутатът от БСП. 

Според него, ако искаме да прекъснем порочния кръг на безкрайно реагиране на кризи, трябва да имаме истински дългосрочни политики, които да инвестират в ключови сектори като образование, здравеопазване, наука и иновации и устойчиво развитие. "Така ЕС ще бъде по-малко зависим от обстоятелствата и останалите световни играчи и по-малко уязвим към нови кризи", даде своята рецепта бившият лидер на ПЕС.