Старозагорци на протест за ТЕЦ "Марица изток 2"

Централата е “декапитализирана”, смята КНСБ

Актуални новини
15:37 - 04 Април 2019
1776
Старозагорци на протест за ТЕЦ "Марица изток 2"

Старозагорци излязоха на протест в подкрепа на ТЕЦ „Марица изток 2”, съобщи bTV. Демонстрантите поискаха бъдеще за енергетиката на въглища и изразиха безпокойството си за тежкото финансово състояние на най-голямата топлоелектрическа централа в България.

Протестът бе подкрепен от КНСБ, като синдикалистите определиха централата като "декапитализирана".

Поради високите цени на емисиите, които не влизат в себестойността на произвежданата от дружеството енергия, от две години насам "ТЕЦ Марица изток 2" търпи сериозни загуби. По тази причина от март дружеството работи само на два блока, в резултат на което около 30% от персонала е пуснат принудително в платен отпуск.

Протестиращите напомниха, че заради слабото натоварване на централата, негативни последствия има и за дейността на мините. По думи на лидера на КНСБ Наско Митев, въгледобивното дружество отчита по-ниски добиви и също е принудено да пуска служителите си в платен отпуск. Той посочи, че в рудник "Трояново 1", който доставя въглища за "Мини Марица изток", месечният план за добив е изпълнен едва на 50%.

Ако не се предприемат мерки, изпълнителният директор на "ТЕЦ Марица изток 2" трябва да обяви дружеството във финансова несъстоятелност до края на годината.

Припомняме, че в сряда енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че е обсъдила с Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия възможността дългът на ТЕЦ "Марица изток 2" да бъде капитализиран.