Старт на 50-я парламент: ЗАКЛЕХА СЕ! (НА ЖИВО)

Д-р Силви Кирилов удари за втори път звънеца на новоизбраното Народно събрание и обяви, че е време да се върне здравият разум

Политика
09:03 - 19 Юни 2024 (обновена)
4344
Старт на 50-я парламент: ЗАКЛЕХА СЕ! (НА ЖИВО)

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ" удари звънеца на новия парламент в 9,03 часа, след като се оказа, че има кворум за провеждане на първото заседание. Преди това в залата се регистрираха 237 обявени за избрани народни представители от общо 240. Урологът за втори път удря звънеца на новоизбран парламент.

В 9,11 ч. народните представители положиха следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Депутатите ще подпишат и клетвени листове. 

В пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.  

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание. В залата са и служебният премиер Димитър Главчев, служебните министри, бивши депутати, дипломати, представители на съдебната система, на различните вероизповедания в България.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели.

По традиция изявления правят парламентарнопредставените партии и коалиции. 

"От разединението страда държавността. Българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано", заяви Силви Кирилов, след като откри първото заседание на 50-ото Народно събрание. 

Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно, живеем в сложна социално-политическа ситуация, посочи той. Кирилов отбеляза, че в обществото липсва доверие в институциите и в политическата система, както и усещане за недостиг и липса на справедливост.

Няма единство в обществото, нещо повече – често противоречията са антагонистични, добави още той.

Народът ни постави изключително важни и съдбовни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието, каза Силви Кирилов. Време е да върнем здравия разум, призова той.

Очаквайте подробности!

Снимки: Агнес Методиева