Стартира обществената поръчка за Детската болница

Проектът ще струва на държавата близо 100 000 лева

Здраве
16:36 - 09 Юли 2019
1782
Стартира обществената поръчка за Детската болница

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е подписал решение за откриване на обществена поръчка за изграждането на Националната многопрофилна детска болница. Заповедта е от днес, а крайният срок за подаване на офертите е 20 август.

Срокът за изпълнението на обществената поръчка е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат - това означава 3.5 години. Припомняме, че формулираните преди това очаквания беше болницата да е готова до две години.

Очакванията на Министерството на здравеопазването са през есента да бъде избран изпълнител и да започне реалното изграждане на Националната многопрофилна детска болница. Предвиденият максимален финансов ресурс на възложителя за изпълнение на всички компоненти в обществената поръчка възлиза на 95 442 000 лв. с ДДС.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването изпрати подготвените документи за обществената поръчка на Агенцията за обществени поръчки за осъществяване на предварителен контрол.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към по-сериозни стъпки за осъществяването ѝ. Първоначалното намерение къде да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (известна още като правителствена болница), но след протест от страна на работещите там Правителствената болница беше предоставена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. 

Така правителството и Министерство на здравеопазването минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.

Междувременно медицинският персонал на Специализираната болница за детски болести "Проф. д-р Иван Митев" се вдигна на протест за увеличаване на заплатите, но и с искане тяхната болница да получи статут на национално здравно заведение, каквото се предвижда за новата болница.