Статията на Макрон - един необичаен ход

Коментар
13:22 - 07 Март 2019
2688
Статията на Макрон - един необичаен ход

Като се обърна пряко към "гражданите на Европа", през главите на техните лидери и представители, френският президент Еманюел Макрон поиска с този необичаен ход да се представи като радетел за проевропейския лагер, подчертават анализатори и политически лидери, пише Мишел Муто в материал за Франс прес, цитиран от БТА.

Статията на ръководителя на френската държава, озаглавена "За европейско възраждане" и публикувана едновременно в 28-те страни от ЕС, започва с тези думи: "Позволявам си да се обърна пряко към вас, защото се налага".

"Не виждам такъв прецедент в историята на Европейския съюз", уверява пред АФП Кристиан Льокен, преподавател в парижкия университет "Сианс По", специалист по европейските въпроси. "Декларацията на Шуман от 9 май 1950 г. беше към правителствата на европейските държави. Тя също започва с: граждани на Европа".

"Това означава: има европейско политическо пространство, в това политическо пространство на изборите за Европейски парламент ще има сблъсък между два лагера: този на желаещите повече Европа и този на онези, които ненавиждат Европа. Макрон казва: Имам амбицията да водя лагера на тези, които желаят повече Европа", добавя той.

"Има една много класическа линия, това е френският универсализъм: Франция говори на света", добавя той. "Президентът Макрон има определена аура сред всички тези, които днес са разтревожени за бъдещето на Европа. И това може да привлече вниманието на мнозина. Но отвъд това, дали средният чешки или португалски гражданин наистина ще обърне внимание? Не зная", заключава Кристиан Льокен.

В изказване вчера в Националното събрание, министърът по европейските въпроси Натали Лоазо потвърди, че ходът на Макрон да се обърне към всички европейски граждани от 28-те страни от ЕС, е "без прецедент".

Той направи това, "защото живеем в безпрецедентен момент", добави тя. "Обединеното кралство ще напусне ЕС, навсякъде националистите се надигат, това е ясен резултат от недостатъчност на ЕС, която президентът на Републиката изтъква. Някои изглежда се примиряват с това, но ние - не".

Вчера в Европа първите положителни реакции от проевропейския лагер не закъсняха.

"Това е тласъкът, който всички проевропейци очакваха", написа в Туитър Франциска Брантнер, депутатка в Бундестага, член на германската партия на Зелените. "Това е последната възможност за (германската канцлерка Ангела Меркел) да покаже, че е готова да поеме риска за европейско сближаване".

За германския вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц, "Еманюел Макрон изпрати решителен сигнал за сближаване в Европа. Мисля, че има право: не скептицизмът, а доверието трябва да ръководи нашите действия".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер очаквано приветства, чрез своя говорител, "значимия принос към европейския дебат" на президента Макрон, "както и твърдия му ангажимент за разпознаване и отговор на европейските предизвикателства".

За Мартин Шулц, бивш председател на Германската социалдемократическа партия, и бивш кандидат за германски канцлер през 2017 г., "Европа е на кръстопът в съществуването си и всеки, който иска Европа да оцелее и да остане силна в дългосрочен план, трябва да действа сега".

"Макрон рискува много. Ако се провали в смелата си европейска политика, може и цяла Европа да се провали", добавя той. "Нека най-после го подкрепим. Да бъдем заедно с него двигател за Европа на висотата на неговите изисквания".

Но веднага се надигнаха гласове, особено от другата страна на Ламанша, за да критикуват статията на френския държавен глава, според когото Брекзит е "символът на опасността, заплашваща Европа".

За подкрепящото Брекзит движение "ЛийвИЮ" (LeaveEU), статията на френския президент е "призив към европейците да отхвърлят националните държави", като въведат "обща гранична полиция" и "обща политика за предоставяне на убежище". "Може би трябва да се вгледа в собствения си народ, преди да дава урок на Великобритания", добавят от LeaveEU, като имат предвид движението на "жълтите жилетки".

А според всекидневника "Сън" Еманюел Макрон се е "опитал да накара хората да забравят проблемите във Франция с антибрекзитско излияние".