Стефан Янев: Трагедиите са общи

Болката е голяма и за двата народа, каза Зоран Заев

Крими
10:37 - 23 Ноември 2021
1501
Стефан Янев: Трагедиите са общи

Днес е особен ден, ден, белязал българския народ с 2 сериозни трагедии, каза в изявление в Министерския съвет служебният премиер Стефан Янев по повод загиналите в дома в село Рояк и загубата на 45 души на АМ "Струма". 

За старческия дом той каза, че разследващите са влезли на място. "За съжаление само след 7 часа нова трагедия беляза нощта - катастрофа с автобус, регистриран в Северна Македония, с граждани от няколко народности и паспорти, при която загинаха над 40 души". 

"Трагедиите са общи, без значение от националността на загиналите. Единственото, което можем да направим, е да изразим нашата съпричастност с близките и семействата им, да изразим съболезнования. Едновременно с това българската държава във всичките й органи, имащи отношения към разследването, работи бързо и е на място и в момента", каза още Янев. 

Той добави, че е в координация с македонския си колега Зоран Заев от рано сутринта, като българските ведомства са в контакт с колегите им в Скопие - и здравните, и МВР шефовете, и представителите на прокуратурите в двете страни. 

"Надяваме се от разследването да научим и извлечем онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдеще", каза още премиерът. 

А Заев благодари на България за съвместните действия. 

"Македония загуби много млади животи в една страшна трагедия с македонския автобус от Истанбул", добави той. "Болката е голяма и за двата народа", отбеляза Заев.