Стерилни комари - ново оръжие в борба срещу маларията

Експериментът е първият по рода си, излязъл от лабораторията

Новини
15:37 - 18 Септември 2019
1907
Стерилни комари - ново оръжие в борба срещу маларията

Учени от Буркина Фасо използваха ново оръжие в борба срещу маларията и навлязоха в деликатен дебат по биоетика, като пуснаха хиляди генетично стерилизирани комари в природата, съобщи Ройтерс.

Експериментът е първият по рода си, излязъл от лабораторията. При използвания метод се редактира ген, който след това се разпространява в популацията - в случая пречи на възпроизводството.

Инвестициите в лекарства, мрежи против комари и инсектициди забавиха настъплението на маларията през последните 20 години, в Африка, където са 90 процента от случаите в света. Болестта обаче пак е убила повече от 400 000 души на континента през 2017 г.

"Конвеницоналните средства, с които разполагаме, вече достигнаха максимума си" - д-р Абдулайе Диабате, който ръководи експеримента за фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

Учените са пуснали генно модифицираните комари в Сурукудинга, село в западната част на страната. Комарите са инжектирани като ембриони с ензим, който разпространява блокираща женската репродукция модификация. Той действа само при три основни вида насекоми от повече от 3500 съществуващи в света.

Целта на проекта не е да ликвидира комарите, а да намали гъстотата им.

В лабораторни условия експериментът е извършен в лондонския Имперски колеж.