Стивън Хокинг предсказва края на човечеството

Хората с подобрено ДНК завладяват света, прогнозира приживе астрофизикът

Мистика
12:47 - 28 Октомври 2019
4203
Стивън Хокинг предсказва края на човечеството

Починалият през 2018 г. английски астрофизик Стивън Хокинг прогнозира края на човечеството заради опитите да се правят подобрения в ДНК. Хокинг твърди в книгата си „Кратки отговори на големи въпроси”, че хората с подобрена ДНК в резултат на генно инженерство ще наложат господството си върху останалото човечество и в крайна сметка ще го унищожат.

След като състави пълна ДНК карта, човек ще прочете изцяло пълната „книгата на живота” и ще може да прави корекции в нея, пише известният учен. Хокинг предсказва, че в самото начало на развитието на технологиите за редактиране на ДНК ще е възможно да се елиминират генетичните дефицити и дефекти в организма. Ученият си дава сметка, че постигане на по-големи резултати в подобряването на човешката физиология ще са необходими повече усилия и време. Въпреки това Хокинг вярва, че до средата на 21 век редактирането на човешката ДНК ще е напълно възможно и първото нещо, което ще бъде направено, е да се повлияе върху инстинктите така, че те да не пречат на индивидуалното развитие. 

Хокинг обаче предупреждава, че това е твърде опасно, защото подобна „игра” с ДНК може да доведе до разделяне на обществото. Независимо че вероятно ще бъдат въведени нови закони, забраняващи намесата в ДНК, изкушението да се подобри качеството на тялото (например паметта или имунитета) ще бъде толкова голямо, че няма да спре някои изследователи, отбелязва Хокинг.

Астрофизикът прогнозира, че в обществото ще се появят хора, които, преминавайки през генно модифициране, ще се изправят срещу обикновените хора. Така „продуктите” на генното инженерство ще се превърнат в най-силната част от човечеството и ще придобият власт над целия свят. Обикновените хора са изправени пред заплахата от пълно изчезване, предупреждава Хокинг. Ще има нова раса от хора – подобрени генетично и те ще са напълно ново човечество.

Някои учени не са съгласни с прогнозата на Хокинг, тъй като пред генното инженерство има редица законодателни и морални прегради. Не е изключено обаче в близко бъдеще първите резултати от генетични модификации да се появят под формата на експериментални деца, които се различават от обикновените.