Стоичков специален гост на жребия, легендите Матеус и Бора Милутинович го теглят

Спорт
16:32 - 01 Април 2022
1819
Стоичков специален гост на жребия, легендите Матеус и Бора Милутинович го теглят

Жребият за Мондиал 2022 ще стане ясен тази вечер, когато в 19 ч започва церемонията в Доха. Тя ще се предава по БНТ 3, а въпреки неучастието на самия турнир на футболния тим на България, страната ни ще е доста богато представена в столицата на Катар.

Като споменем само делегацията на БФС, воглаве с президента Борислав Михайлов, както и още поне 7-8 ръководители и приятели около родната централа, пътували за мачовете с Хърватия и домакините, жребия и конгреса на ФИФА, ще се окаже, че имаме една от най-сериозните групи представители, особено пък на некласирала се за Мондиала държава.

Извън това, в залата сред близо 2000 гости днес ще е Христо Стоичков - най-големият играч в българската история. Голмайсторът на световно първенство и носител на "Златната топка" е в Доха от дни.

А на сцената за самото теглене, косвено България също ще има представител, макар и самият той едва ли би се гордял, ако това е асоциацията на неговото присъствие там.

Легендарният Лотар Матеус, който води нашия национален отбор в края на първото десетилетие на новия век, ще е една от фигурите за подреждането на топките от урните.

Световният шампион като играч с Германия се видя и с един от хората от БФС в Катар - неговия стар приятел Михаил Касабов. Останалите едва ли са били възхитени от перспективата да го срещнат, Матеус написа доста стряскащи неща в автобиографията си, които представят не в най-добра светлина родния футбол и най-вече неговите ръководители.

До Лотар ще е и митичната фигура Бора Милутинович, който е нещо като пионер и посланик №1 на футбола в региони, където играта проходи най-късно на високо ниво.

Сърбинът е единственият, водил пет различни отбора на пет поредни Мондиала: Мексико (1986-а), Коста Рика (1990), САЩ (1994), Нигерия (1998) и Китай (2002)