Стойчо Керев : Не съм изкушен да надникна в отвъдното...

"Срещал съм се с шамани, гурута и адепти, виждал съм неща, които човешкото око не възприема лесно", споделя авторът на "Новото познание"

Мистика
16:03 - 11 Март 2019
13888
Стойчо Керев: Не съм изкушен да надникна в отвъдното...

Стойчо Керев пак е в телевизията-майка, където изгря звездата му преди повече от 20 години. По БНТ2 от няколко месеца насам се излъчва предаването му „Новото познание”, чиито епизоди са посветени на конспирации, древни цивилизации, извънземен разум и хора феномени. Бившият водещ на „Всяка неделя” разработва окултните теми с такава вещина, че мнозина вероятно се чудят дали пък не е имал и лични мистични преживявания. 

Срещнахме се тези дни с 53-годишния журналист, лектор и комуникатор и го разпита подробно за актуалния му тв проект. В разговора стана дума и за друго любопитно творение на родения в Карлово омайник – филмът му „Измамна реалност”, чиято премиера ще е през април в НДК. 

 

- Г-н Керев, на 5 април в зала 1 на НДК ще е премиерата на филма ви  „Измамна реалност”. Колко време работихте по него?

- Близо година и половина. Около филма витае и една малка мистерия - в началото на монтажната ни дейност някак си изчезнаха записите на Йордан Камджалов и Лъчезар Филипов. До днес не мога да си отговоря как се случи това. Все пак успяхме да възстановим материала.

- Възможно ли е изчезването на записите да не е случайно?

- Възможно е и това - фейсбук страницата ни „Новото познание” например често бива хакната. Случват се понякога странни, необичайни неща... Не ми се иска да карам хората да си мислят, че сме толкова силно вглъбени в езотериката и мистиката, но ще кажа, че провидението прави намигвания. Трябва да си способен да разчиташ знаците, за можеш да продължиш напред. Може би се налага да подобрим работата си, та да нямаме пак проблеми в бъдеще.

- Какво казвате на зрителите с филма „Измамна реалност”? 

- Филмът съдържа в себе си повече от един план. Той има послания, които се открояват по различен начин. Да кажем, че основната линия говори за това – в каква реалност живеем, какво получаваме като храна, информация и образованост. Има обаче и втори план, който ни подсказва що за хора искаме да бъдем, каква реалност желаем да изграждаме и в каква степен тази реалност отговаря на нашите собствени виждания за човечност.

- Очаквате ли и критика към филма? Един от героите ви е проф. Лъчезар Филипов от БАН, който години наред има проблеми с началниците си заради свои изказвания по темата за извънземните...

- В цял свят темата е толкова популярна, колкото дори аудиторията в България не може да си представи. Тв поредица като „Древните извънземни” се гледа от над 45 милиона зрители в САЩ. Това е продукция, коментирана в американския конгрес. В същия този документален сериал имаше и филм за Ванга. Отделени й бяха цели 45 минути. Вижте Мичио Каку, проф. Хокинг, Морган Фрийман и водените от него предавания, и ще си дадете сметка колко е древна темата за извънземния живот. А критиките към проф. Филипов намирам за тесногръди.

- Защо сте определили само една дата за представяне на филма в София?

- Само веднъж и само една дата за София, по една за Варна, Бургас и Пловдив. Така при нас ще дойдат само хората, които трябва да видят филма. Неговото размиване във времето, превръщането му в касова продукция, в никакъв случай няма да помогне. Дори напротив, това би могло да навреди. Колкото по-касово става нещо, толкова то губи от своята стойност.

- Каква е мисията на всеки един от нас и на обществото като цяло?

- Според мен всеки човек има собствен път, мисия и усещане за това как да изживее живота си. Голяма част от нас искат да станат богати, други да са артисти, трети - добри математици, но може би максимата на живота се съдържа в едни простички думи: Постъпвай така, както би искал да постъпват с теб, уважавай правото на другия да има мнение, да изживява всекидневието по своя начин, да търси в него шареността, пълнотата на усещанията.

- Българите толерантни ли са към различните гледни точки?

- Преди няколко дни имах разговор с ректор на известен наш университет и стана дума дали е останало още нещо неохулено... Ще го видите и в „Измамна реалност”, ще чуете и отговора на Теди Москов, който също е част от филма. Българинът е голям индивидуалист, но времената днес изискват да бъдем и екипни играчи. Видимо светът започва да се разделя на отбори и за нас е много важно да имаме един силен, устойчив, концентриран тим.

- Лично вие изкушавате ли се да надникнете отвъд видимия живот?

- Такива изкушения има моя приятел Христо Нанев. Аз съм просто човекът, който събира любопитните истории и ги представя на читателите или зрителите. Преди много години Тончо Жечев ме попита, какво е моето хоби. Тогава чисто младежки и емоционално отвърнах: „Колекционирам човешки истории”. Той се засмя и каза: „О, хоби за цял живот!”. Надникването в световете на участниците в предаването е интересно за мен, а такова е и за зрителите.

- След срещи с феноменални събеседници чувствате ли се променен?

- Всяка среща оказва своето влияние върху мен. Тези дни заснех един от най-добрите ментори на специалните части в Русия - човек, който е сред създателите на системата „Сварга” за ръкопашен бой. Изключителен психолог е той, а е завършил филология. Общуването с подобни хора няма как да не ти се отрази. Вземаш, дори крадеш от положителната енергия, която те носят. Имал съм разговори през годините с южноамерикански шаман, с африкански гуру, с индонезийски адепти. Виждал съм неща, които човешкото око трудно възприема. Да, тези срещи влияят. Но в търсене на духовното, мистичното и магията, човек може да се увлече и като стане на 70-80 години да погледне назад и да установи, че животът му е излетял. Ето защо моята препоръка към всички е да стоят здраво стъпили на земята и да не се отделят от нея. Ние живеем все още в материалния свят. Той има своите закони и сме длъжни да ги спазваме.

- Предаването ви „Новото познание” вече се излъчва по БНТ 2. Какво да очакват занапред от вас зрителите на националната телевизия?

- Изследванията върху древната цивилизация, живяла по нашите земи, са наша запазена марка. Продължаваме и темата за българската азбука и някои свързани с нея погрешни разбирания. Ще намерят място и разкази за националното достойнство. Може да поговорим и за космос и за онова, което крият океаните…

- Имаше ли вариант предаването ви да бъде излъчвано в друга медия?

- За предаването винаги е имало няколко възможности. Разговаряли сме и с други национални медии, но някак си БНТ 2 отговори най-добре на едно от нашите основни изисквания – да не променяме формата на „Новото познание” (в периода 2016 – 2018 г. продукцията се излъчваше в частна телевизия – б. р.), тоест времетраенето и основния набор от теми, с които боравим.

- Навремето бяхте водещ на „Всяка неделя”. В какви отношения сте днес с Кеворк Кеворкян? Много неща ли научихте от него за занаята?

- В много добри отношения сме, макар да не сме се виждали отдавна. Какво съм научил от Кеворк? Много неща. Работата с него е като университет, в който ако не вземеш изпита с отлична оценка, нямаш право на поправителен. След „Всяка неделя” бях специализант във Великобритания – тв мениджмънт и журналистика, с подкрепата на Британското посолство. Нямаше да се справя, ако нямах опита от „Всяка неделя”. Или поне щеше да ми е много трудно.

- Остана ли доволен Кеворк от интервюто ви с Тодор Живков за „Всяка неделя”? Имаше ли забележки към вас?

- Кеворкян да е доволен от интервю? Не съм чувал... Думите му бяха: „Добре, добре...”, но трябва да се има предвид, че винаги така казва и запазва за себе си онова, което е забелязал. Ако днес провидението помогне да проведем отново разговора с Тодор Живков, звученето ще е различно, по-силно.

- Правил ли сте си някога хороскоп?

- Честно казано, не. Може би трябва да си направя. Винаги е съществувало у мен любопитство за бъдещето, но съм предпочитал да гледам към настоящето.