Стойчо Младенов: Гунди е Господ!

Димитър Якимов е на нивото на Гаринча, категоричен е оперативният директор на ЦСКА 1948

Спорт
15:59 - 09 Ноември 2022
3972
Стойчо Младенов: Гунди е Господ!

"Идолите ми във футбола са двама. Единият е Георги Аспарухов. Заради него пропътувах разстоянието от Димитровград до Стара Загора с колело, за да отида на мач. Нямах пари да си купя билет. След мача чаках да видя Гунди отблизо, за да му се зарадвам. Това беше едно щастие и удоволствие за мен", призна легендата на ЦСКА, след като повдигна завесата на личния си живот и разкри много тъжни неща от детството си.

Настоящият оперативен директор на ЦСКА 1948 призна и кои са футболните му кумири – Георги Аспарухов и Димитър Якимов, признавайки, че за него Гунди е като Господ. 

"Другият ми любимец е Димитър Якимов – феномен, който аз издигам до пиедестала на Гаринча. Един невероятен футболист. Якимов беше фамозен. Беше фамозен футболист!

За него не беше проблем на една носна кърпичка да излъже двама или трима футболисти. Залепваше топката за краката си и нямаше кой да му я отнеме. Беше феномен! Сега футболът е променен. Разчита се повече на агресията, на скоростта, на единоборствата. Преди техничните футболисти задържаха топката и правеха чудеса с нея", сподели още той.

"Отдавна върви слух, че като малък съм бил фен на Левски, но хората са се заблудили може би от това, че един от любимците ми е Гунди.

Възможно е като малък да съм казал нещо, което на някой да му е направил впечатление. Но наистина ходих да го гледам Гунди. За мен той е като Господ. Голяма личност.

По това време цяла България му се кланяше, всички му се възхищаваха. Песен се написа за него и за Котков след смъртта им", продължи Младенов.

"Помня 30 юни 1971 година, когато бе катастрофата, при която загинаха двамата с Котков. Тогава  бях на 14 години. Това беше трагедия. Всички футболни фенове изстрадаха този момент. Има голяма разлика оттогава и сега.

Тогава левскари и цесекари сядаха заедно да гледат мача между двата отбора. Имаше приятелство между фенската маса, а сега има едно разделение, което не е само във футбола.

А във всички сфери, в политиката, което е жалко. Стига се до агресии, побоища, имаше даже и смъртни случаи", сподели оперативният директор на ЦСКА 1948.