Стотици индийци празнуват жабешка сватба

Молят се за дъжд в 50-градусова жега

Мистика
15:51 - 19 Юни 2019
5474
Стотици индийци празнуват жабешка сватба

През последните три седмици милиардното население на Индия страда от огромно засушаване и жега, убила 76 човека. В някои райони на страната температурите достигат 50 градуса по Целзий на сянка. Това принуждава жителите на Манипала, град в Югозападна Индия, да прибегнат към необичайно средство за спиране на сушата. Организират сватба на две жаби с надежда за омилостивяване боговете на дъжда. В Индия подобен обичай се нарича Мандука Париная.

Сватбената церемония започнала с това, че доброволци събрали няколко жаби в два района на Манипала. След като ги разгледали, специалисти от Службата по зоология в града избрали жениха и невестата. Нарекли ги Варуна и Варша в чест на боговете на водата и сезона на дъждовете. Младоженците били откарани с триколка за сватбената церемония в местен хотел. Жабешката съпруга била облечена в традиционна индийска сватбена рокля, сложили й дори и пръстен. Над 100 души получили покани за това единствено по рода си мероприятие. Но на самата церемония в присъствието на сватбени служители от местната община присъствали много повече хора. Последвало богато угощение. След това сватосаните жаби били изпратени на сватбено пътешествие в близко до Манипала село, където били пуснати на свобода в природата.

Вековното вярване на индийците е, че чрез жабешката сватба се постига хармония между човека и природата. Така се омилостивяват стихиите, които трябва да се смилят над хората и да им изпратят дълго очакваната прохлада и дъжд. България също има традиции и обичаи в привличането на валежи. Такива са „Пеперуда” и „Герман за дъжд”.