Страшен скандал в ЦИК! Готви се манипулация на машинния вот

Политика
16:01 - 11 Септември 2024
6437
Страшен скандал в ЦИК! Готви се манипулация на машинния вот

Огромен скандал тресе ЦИК, но този път не е около за регистрацията на партиите, а за осигуряване честността на вота чрез хартията, която се ползва от машините за гласуване.

Поведението на шефката на ЦИК Камелия Нейкова предизвиква обосновани съмнения, че на предстоящите избори могат да бъдат отпечатвани гласове, които да подменят резултатите. Този път - през хартията.

Предсрочните парламентарни избори в България буквално са поставени под заплаха заради поредното бездействие от страна на ЦИК и отказът им да вземе решение за защита на хартията, която се ползва за машинния вот.

Изпълнителният директор на печатницата на Българската народна банка е изпратил две писма до председателката на ЦИК Камелия Нейкова, с което сигнализира за предстоящ проблем със специализираната хартия, предназначена за работа с принтера на машините на гласуване, пише Епицентър.

В първото писмо се информира ЦИК, че в печатницата на БНБ се съхраняват над 8000 броя ролки със специализирана хартия, като молбата на БНБ е да се вземе спешно решение относно възможността за използване на тези ролки и за предстоящите избори.

Във второ писмо до Камелия Нейкова БНБ отново пита дали ще е необходимо производството на отделно количество ролки, като сигнализират, че производството им трябва да започне в спешен порядък с крайна дата 15 септември с цел обезпечаване на насрочените извънредни парламентарни избори.

До този момент и на двете писма официален отговор от ЦИК няма. Централната избирателна комисия отказва да изпълни задълженията си по закон и да издаде нужните указания за възлагане на защита на хартията, което се е правило до момента при всички избори, включващи машинен вот.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова не намира за нужно да намери решение по обезпечаване на машинния вот и по този начин да осигури необходимото обществено доверие на гражданите в изборния процес.

Абдикира ли ЦИК от задълженията си и адекватна ли е Камелия Нейкова да взима решения, които трябва да гарантират и да защитят вота на българския народ?

При стремглаво спадащата изборна активност това ли е начинът да върнем доверието на българите в институциите и политическия процес?

Същевременно в Народното събрание постъпва въпрос от народния представител от ПП-ДБ Мартин Димитров, в който се твърди, че при малка част от машините възникват проблеми с печатането на разписките поради използването на "нестандартна хартия". Наблюдава се и засилване на медийната офанзива за смяна на хартията от публични говорители, неофициално свързани с ПП-ДБ.

Съгласно измененията и допълненията в Изборния кодекс, които бяха приети през декември 2022 г., за отпечатването на бюлетина от машинно гласуване се използва специализирана хартия с допълнителни защити, която се доставя от печатницата на БНБ.

Характеристиките на хартията са изпратена в писмо до ЦИК от "Сиела Норма" АД като БНБ спазва заложените изисквания стриктно и доставяната хартия е придружена със сертификат на производителя относно необходимите параметри. Независимо от това освен в акредитираната лаборатория на "Печатницата на БНБ" хартията се изпраща допълнително в независима акредитирана лаборатория с цел потвърждение на характеристиките в допустимите норми.

Подозрителното мълчание от страна на Централната избирателна комисия буди определени въпроси.

Компрометира ли се процесът при използването на хартия, която се произвежда от единствената официална институция в България, която е упълномощена да извършва този процес, а именно печатницата на БНБ?

Само с участието на тази държавна институция може да се гарантира, че изборните книжа ще бъдат с осигурена защита, каквато се е ползвала при всички проведени досега избори с машини. Хартията за машините са със статут на ценни книжа, защото се печатат в БНБ.

Вторият въпрос към ЦИК е защо до момента не са оповестили публично докладите на фирмата-изпълнител?

Допълнителните въпроси, които изникват по този казус са: правени ли са тестове с предоставената хартия от ЦИК преди всеки избор и ако такива са извършвани какъв е резултатът, има ли официални документи и разглеждала ли е ЦИК резултатите на официално свое заседание?

Припомняме, че на предходните избори през юни политически партии обвиниха ПП-ДБ в опит за манипулиране на изборите именно заради хартията за машинно гласуване. Тогава Васил Терзиев, кметът на София, издигнат от ПП/ДБ, изпраща писмо до ЦИК, отказа да изпълни закона и да унищожи старите ролки с хартия за машинно гласуване.

Възникват обосновани съмнения, че при сегашните избори могат да бъдат отпечатвани гласове, които да подменят резултатите. Този път-през хартията.
А ЦИК и председателката Камелия Нейкова оглушително мълчат, което създава усещането, че и този път вотът на българските граждани може да бъде предрешен в полза на "умнокрасивите", които вече 4 години водят държавата ни в тотален хаос и безизходица.

Отговор няма и на още един въпрос - защо бяха закупени с няколко хиляди повече машини от необходимите?

И ако една или друга не сработи - защо не се подменя, а стоят в склада, който също струва достатъчно солено на данъкоплатците?