СТРАШНИ РЕКОРДИ: Този юли е бил най-горещият в историята

Актуални новини
12:41 - 13 Август 2024
831
СТРАШНИ РЕКОРДИ: Този юли е бил най-горещият в историята

Миналият месец е бил най-горещият юли в историята, което го прави четиринадесетият пореден рекорден месец, съобщи американската агенция за околната среда. В месечния доклад на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) се казва също, че сега има 77% вероятност 2024 г. да бъде най-топлата година в историята.

Изчисленията на NOAA за юли противоречат на климатичния мониторинг на ЕС "Коперник", който - използвайки различен набор от данни - изчисли, че средната температура през миналия месец е била малко по-ниска от тази през юли 2023 г.

Въпреки това и двете агенции са съгласни с тревожната тенденция на рекордни горещини, като през изминалата година месец след месец се наблюдаваха нови рекорди.

Според NOAA, чиито исторически данни са отпреди 175 години, 2024 г. със сигурност ще бъде една от петте най-горещи години в историята.

През юли глобалната температура е била с 1,21 градуса по Целзий по-висока от средната стойност за 20-и век, която е 15, 8 градуса по Целзий, съобщи американската агенция.

През месеца се наблюдаваха поредица от горещи вълни в страните от Средиземноморието и Персийския залив, съобщи NOAA.

В Африка, Европа и Азия е регистриран най-горещият юли в историята, а в Северна Америка - вторият най-горещ.

Според NOAA температурата на океана през юли е била втората най-топла в историята - същото показание като това на Коперник.

Миналата седмица учените от "Коперник" отбелязаха, че "температурите на въздуха над океана остават необичайно високи в много региони" въпреки преминаването от климатичния модел "Ел Ниньо", който спомогна за рязкото повишаване на глобалните температури, към противоположния му модел "Ла Нина", който има охлаждащ ефект.

Миналата година беше и най-топлата година в историята.

"Опустошителните последици от изменението на климата започнаха много преди 2023 г. и ще продължат, докато глобалните емисии на парникови газове не достигнат нетна нула", заяви Саманта Бърджис, зам.-директор на "Коперник".