Строи се град с изкуствена луна и дъжд

Саудитска Арабия дава $500 милиарда за проекта

Мистика
16:43 - 31 Юли 2019
4299
Строи се град с изкуствена луна и дъжд

Саудитска Арабия е започнала подготовка за строителството на град, над който ще блести изкуствена луна и ще пада изкуствен дъжд, съобщава „Уолстрийт Джърнъл”. Проектът "Неом" е дело на американски експерти и се простира върху 2300 страници.

Нищо не се съобщава за изкуствено слънце над бъдещия град, наречен Неом. Посочва се обаче, че в него такситата ще са летящи, а не пътуващи по асфалтови ленти. Друга подробност е, че навсякъде, включително и в бъдещите частни сгради и домове ще има камери и животът на жителите на фантастичното селище ще се наблюдава 24 часа в денонощието. Градът ще има собствено селско стопанство, така че да се осигури изцяло храната за хората, които ще го населяват. По-голяма част от дейностите ще се извършват от роботи, а енергията ще се осигурява от слънчеви и вятърни централи. 

За осъществяването на проекта правителството на Саудитска Арабия е отделило 500 милиарда долара. Бъдещият град ще се намира недалеч от Червено море и ще се простира върху 26 хиляди квадратни километра, като след завършването му ще обхваща 460 километра от бреговата ивица на Червено море. Както за строителството на Неом, така след изграждането му ще се използват най-нови технологии - повечето от тях все още напълно непознати за обществото. Една от целите е това да бъде най-здравословното място на планетата, като съчетава възможностите за работа в сферата на най-новите технологии с удобствата за туризъм. Първата част от проекта се планира да бъде готова през 2025 г.