Суфле „Моцарт”
за 4 порции, 60 мин
Продукти
4 бонбонa „Моцарт” (Mozartkugeln)
45 г пшеничен грис
250 мл прясно мляко
30 г масло
50 г захар
1 пак. ванилова захар
2 яйца
1 щипка сол
още малско мсло и захар за намазване и поръсване на купичките
Приготвяне
4 купички – чашки за суфле (по около 180 мл вместомост всяка), се намазват тънко с малко масло, поръсват се с малко захар и се слагат в хладилника.
Млякото се кипва с маслото и ванилията и се прибавя грисът, като се ръси постепенно и се разбърква непрекъснато на тих огън, докато гъстата каша започне да се отделя от страните на съда – около 4 мин.
Маха се от котлона и се добавят един по един жълтъците.
Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипката сол и постепенно прибавената захар. Добавят се в гриса, като се разбърква внимателно.
Сместа се разпределя в подготвените купички и във всяка се мушва до дъното по един бонбон „Моцарт”.
Суфлето се пече на водна баня – в тавичка с вода, в загрята на 200 градуса фурна, докато повърхността стане златисто кафява – около 25 мин.
Суфлето се обръща от купичките в чиния и се гарнира с ванилов сос или ванилов сладолед.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.