Суфле „Моцарт”

за 4 порции, 60 мин 

Кухня
10:58 - 02 Септември 2020
3603
Суфле „Моцарт”

Продукти

4 бонбонa „Моцарт” (Mozartkugeln)

45 г пшеничен грис

250 мл прясно мляко

30 г масло

50 г захар

1 пак. ванилова захар

2 яйца

1 щипка сол

още малско мсло и захар за намазване и поръсване на купичките

Приготвяне

4 купички – чашки за суфле (по около 180 мл вместомост всяка), се намазват тънко с малко масло, поръсват се с малко захар и се слагат в хладилника.

Млякото се кипва с маслото и ванилията и се прибавя грисът, като се ръси постепенно и се разбърква непрекъснато на тих огън, докато гъстата каша започне да се отделя от страните на съда – около 4 мин.

Маха се от котлона и се добавят един по един жълтъците.

Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипката сол и постепенно прибавената захар. Добавят се в гриса, като се разбърква внимателно.

Сместа се разпределя в подготвените купички и във всяка се мушва до дъното по един бонбон „Моцарт”.

Суфлето се пече на водна баня – в тавичка с вода, в загрята на 200 градуса фурна, докато повърхността стане златисто кафява – около 25 мин.

Суфлето се обръща от купичките в чиния и се гарнира с ванилов сос или ванилов сладолед.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.