Супа леща с кренвирши и бекон

за 2 порции, 20 мин

Кухня
08:49 - 15 Юни 2021
2649
Супа леща с кренвирши и бекон

Продукти

2 стръка пресен лук или ½ стрък праз

2 с.л. олио или зехтин

100 г пушен бекон

150 г леща по избор

800 мл месен или зеленчуков бульон

сол и черен пипер

1 ч.л. сух риган или 1 с.л. наситнен пресен

1 дафинов лист

3 кренвирша

3-4 стръка магданоз

 

Приготвяне

Пресният лук или празът се нарязва на тънки пръстенчета.

Загрява се олиото или зехтинът и се запържва беконът на кубчето до светло кафяво. Добавят се лукът и лещата и се задушава още 2-3 мин.

Сипва се бульонът, прибавят се черен пипер, риганът, дафиновият лист. Вари се под капак на среден огън 8 мин.

2 мин. преди края на готвенето се прибавят кренвиршите на хапки. Поръсва се с наситнен магданоз.