Супа от броколи и карфиол с бадемово мляко
за 4 порции, 25 мин
Продукти
1 скилидка чесън
70 г лук шалот – може и обикновен
1 глава карфиол – около 500 г
1 глава фенел (резене) – около 300 г или още карфиол
1 глава броколи – романеско или обикновено, около 300 г
сол, индийско орехче и черен пипер
5 с.л. зехтин или олио
4 с.л. узо или друга анасонова напитка
1,5 л бадемово мляко или от друго ядки - лешници, кашу
3 с.л. лимонов сок
За гарниране: 40 г смес от различни ядки по избор, 2 ч.л. сусамов тахан, 1 ч.л. лимонов сок, ½ ч.л. настъргана фино лимонова кора.
Приготвяне
Наситняват се чесънът и лукът. Нарязват се на парченца карфиолът и резенето. Броколито се разделя на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за 1-2 мин. Изсипва се в цедка и се изплакват със студена вода.
В 2 с.л. загрят зехтин се задушават лукът и чесънът. Добавят се карфиолът и резенето и се задушава още 3-4 мин. Деглазира се с узото или мастиката, оставя се силно да заври, за да се отдели алкохолът.
Сипва се бадемовото мляко и се подправя със сол, черен пипер и индийско орехче. Оставя се да се готви 15-20 мин.на средна температура.
Ядките се нарязват или счукват и се запичат на сух тиган до златисто кафяво. Оставят се да изстинат. Смесва се таханът с ½ ч.л. лимонов сок, 8 с.л. вода и лимоновата кора. Разбърква се с ядките и малко сол.
Супата се пасира като се добавя лимоновият сок. Оставя се да кипне. Броколите се запържват в останалия зехтин за 2-3 мин.
Супата се гарнира с броколите и с тахановите ядки.