Супа със сьомга и краставица

за 2 порции, 20 мин

Кухня
10:03 - 31 Юли 2022
2931
Супа със сьомга и краставица

Продукти

500 г краставици

1 глава червен лук

250 г филе сьомга без кожа

1 с.л. зехтин или олио

сол, бял и черен пипер

2 с.л. анасонова напитка – узо, мастика или друга

125 мл зеленчуков бульон

125 мл течна сметана или прясно мляко

3-4 стръка копър

 

Приготвяне

Обелените краставици се разполовяват по дължина и се отстранява с лъжичка семето. Нарязват се напречно на парченца с дебелина около 1,5 см. Обеленият лук се наситнява.

Филето сьомга се нарязва на кубчета около 2 см. Запържва се в зехтина или олиото до светло кафяво. Изважда се от тигана и се подправя със сол и бял пипер.

В същата мазнина се сотира лукът за кратко. Добавя се краставицата и се готви 2 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Деглазира се с анасоновата напитка - силно да заври. Прибавят се бульонът и сметаната и къкри 4 мин.

Връща се сьомгата и се готви още 2 мин. Поръсва се с копъра.

Сьомгата може да се замести с друга риба – например пъстърва.