Суперкомпютър: Положението на Юнайтед няма да се подобри, ще завърши осми

Ливърпул ще е най-сериозният съперник на Сити за титлата, а шансът тя да отиде на "Олд Трафорд" е 0,0%

Спорт
17:59 - 31 Октомври 2023
2293
Суперкомпютър: Положението на Юнайтед няма да се подобри, ще завърши осми

"Всички погледи ще бъдат насочени към този мач в световен мащаб", заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед Ерик тен Хаг преди градското дерби със Сити, но мнозина отбелязаха, че възторгът бе оцветен със страх от това, което очаква тима му.

Всички тези погледи видяха как Манчестър Юнайтед на Тен Хаг се разтопи под пещта на превъзходството на Ман Сити през второто полувреме. Ерлинг Холанд вкара два пъти, преди да подаде на Фил Фоуден, за да оформи класическата победа.

Opta "проведе" оставащите мачове от сезона през 10 000 симулации със своя прехвален суперкомпютър. На всеки отбор се определя класация въз основа на комбинация от коефициенти за залагане и йерархична система за оценка, базирана на Elo, за да се предвиди какво е най-вероятно да се случи през следващите месеци.

След поражението в дербито в неделя ето как се очаква да се развие Юнайтед в оставащата част от сезона във Висшата лига и как би изглеждала челната десетка:

1. Ман Сити

2. Ливърпул

3. Арсенал

4. Тотнъм

5. Астън Вила

6. Нюкасъл

7. Брайтън

8. Ман Юнайтед

9. Уест Хем

10. Челси

Въз основа на сегашната им форма пермутациите на Opta предвиждат Юнайтед да завърши на осма позиция до края на сезона - същата, която заема след десет мача от кампанията.

13-кратните шампиони на Премиършип никога не са се спускали по-ниско от седмото място в ерата на Висшата лига, като потънаха до тези дълбочини по време на единствения сезон на Дейвид Мойс начело на отбора като наследник на сър Алекс през 2013/14 г.

Фъргюсън беше начело на Юнайтед, когато те за последен път завършиха под осмото място. През първия уикенд на кампанията 1989/90 "червените дяволи" побеждават действащия шампион Арсенал с 4:1, но след това не постигат особени успехи в лигата и се сриват до 13-то място.

В първото манчестърско дерби за сезона отборът на Фъргюсън е разгромен с 1:5 на "Мейн Роуд", което той определя като най-срамната загуба в кариерата си. През уикенда Тен Хаг се отървава с три гола разлика.

Единственото спасение на сезона тогава е победата във финала на Купата на Футболната Асоциация. Кристъл Палас на два пъти повеждаше в шоуто на "Уембли", само за да може Марк Хюз да осигури преиграване в допълнителното време. Единственият гол на Лий Мартин пет дни по-късно спести уволнението на Фъргюсън.

Тен Хаг вдигна Купата на Лигата в дебютната си кампания, но финиширането на слабото осмо място, извън местата за Европа, със сигурност щеше да означава край на престоя му на "Олд Трафорд", дори ако пристигнеше още една вътрешна купа.

Това може да е исторически ниска възвръщаемост, но осмото място изглежда доста щедро, като се имат предвид куцащите усилия, които Юнайтед положи през второто полувреме срещу Сити в неделя.

Юнайтед е водил само 98 минути в първенството и едва ли е искал да увеличи резултата си, след като Сити поведе през първото полувреме. Само Шефилд Юнайтед, Лутън и Борнемут - три от четирите отбора в дъното на класирането, са били напред по-малко минути.

Сити, мъчителите на Юнайтед този уикенд, са абсолютни фаворити да постигнат това, което никой друг клуб в историята на Висшата лига на Англия не е постигал - четири последователни титли.

Отборът на Пеп Гуардиола може и да се намира в непознатата област на третото място, но Тотнъм има само две точки преднина на върха в дивизията. Момчетата на Анге Постекоглу подобриха рекордите с 26 точки от 30 възможни, но все пак се очаква да паднат до четвъртото място до май.

Арсенал, който след десет мача има равен брой точки със Сити (24), не е оценяван като най-близкия претендент на защитаващия титлата си отбор. Тази чест се пада на Ливърпул.

За Манчестър Юнайтед обаче всякакви разговори за стремеж към титлата вече се смятат за фантастични. Според суперкомпютъра на Opta шансът на Юнайтед да спечели короната на Висшата лига този сезон е точно 0,0%!