Свършиха жените във Франция, травестит ще носи олимпийския огън

Дано не си подпали косата, шегуват се зевзеци в социалните мрежи

Новини
10:39 - 04 Май 2024
5729
Свършиха жените във Франция, травестит ще носи олимпийския огън

Самоличността на 33-годишната Минима Гесте се превърна в предмет на разговори след редица други разгорещени спорове около музиката за церемонията по откриването и официалния плакат на Олимпиадата.

И всичко това, защото тя е травестит (политкоректно – драг кралица) и ще носи по улиците на френската столица олимпийския огън, запален в олимпийското светилище.

„Потвърждавам пълната си подкрепа за нея“, заяви кметът социалист на Париж Ан Индалго в петък, имайки предвид програма, която включва пренасяне на свещения огън. „Ще повторя: горда съм и да, Париж се гордее, че драг кралицата ще носи факела и ценностите на мира и човечеството“, добави тя.

Кметът на Париж каза, че Гесте е жертва „хомофобски и трансфобски обиди“ и ще й помогне да отиде в съда.

Видеообръщението на Минима Гесте в социалните медии в сряда, в което тя разкри, че ще бъде факлоносец в Париж, беше подложено на остри критики.

„Да имаш драг кралица да носи факела – и евентуално да го пусне – е огромен източник на гордост“, каза Гесте, която носи 10-инчови (25-сантиметрови) токчета, когато е напълно облечена в своя „работен (изискан) костюм“.

„Едно от посланията, които искам да предам, е гордостта от вашата общност, защото преди 10 години носенето на факела от драг кралица би било немислимо“, добави активистът на LGBT общността.

Десният политик Марион Марешал каза, че Гесте има вина за „особено вулгарни“ и „хиперсексуални изпълнения“.

„Не мисля, че това е добър начин да представя Франция по света“,

каза тя по TF1 в четвъртък. Марешал и други консерватори, включително Марин Льо Пен, също настръхнаха от слуховете, че френско-малайзийската R&B суперзвезда Ая Накамура ще изпълни на церемонията по откриването на 26 юли. Льо Пен разкритикува дрехите на Накамура, обвини я, че не пее на френски и каза, че изпълнението на артиста „унижават“ хората.

Френският министър на културата Рашида Дати каза, че критиките показват, че е трудно да се постигне национално единство около Олимпиадата в толкова силно разделена страна.

А зевзеци се шегуват в социалните мрежи: Дано не си подпали косата или не се пребие на 25-сантиметровите си токове.