Светът в шок: Ким Чен Ун е в кома?

Лидерът на Северна Корея е претърпял тежка сърдечна операция

Актуални новини
21:07 - 25 Април 2020
9337
Светът в шок: Ким Чен Ун е в кома?

Състоянието на севернокорейския лидер Ким Чен Ун изглежда може да бъде по-сериозно, отколкото първоначално се смяташе, предаде Fox News, позовавайки се на японски медии. Най-вероятно диктатора е в кома и не е ясно дали ще успее да се събуди.

По-рано тази седмица се появиха съобщения, че Ким е тежко болен след сериозна операция на сърцето през април. Според Сеул, не се наблюдават необичайни промени в активността на властите в Пхенян. Вашингтон пък предполага, че Ким все още управлява, както досега. Президентът Доналд Тръмп дори обвини конкретни медии, че са разпространили фалшиви новини и отказа да отговаря на техни въпроси по време на брифинг.

Днес стана ясно, че китайски топ лекари лекуват лидера. Сега японските медии твърдят, че Ким е във вегетативно състояние след процедура по поставяне на стент. Съществува "непосредствена опасност за живота му", пишат изданията в Токио.

Ким Чен Ун заема от края на 2011 г. най-високите постове в Северна Корея – Висш ръководител, лидер на партията, армията и народа на КНДР, върховен главнокомандващ на Корейската народна армия, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия, маршал на КНДР, депутат във Върховното народно събрание на КНДР.

Той е най-малкият син на Ким Чен Ир от третата му съпруга, балерината Ко Йон Хи. Сведения за този трети син на ръководителя на Корейската народно-демократична република се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувал под псевдонима Кенджи Фуджимото. По негови данни Чен Ун е роден в периода 1983 – 1985 година, а според други източници – през 1982 или 1983 г.

На 8 януари 2009 г. Ким Чен Ир издава директива за назначаването на сина си Ким Чен Ун за лидер на Корейската работническа партия. Ким Чен Ир определя Ким Чен Ун за свой наследник.