Свети Мина, който прави чудеса

Великомъченикът е убит, когато е само на 24 години

Мистика
10:25 - 10 Ноември 2019
4457
Свети Мина, който прави чудеса

Свети великомъченик Мина - покровителят на семейството и на всички, които имат вяра в сърцата си, бил египтянин. Роден е през 285 година и е убит едва 24-годишен - през 309 година. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област под началството на военачалника Фирмилиан през III–IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища с жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството.

Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него тялото му.

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Архиерейският наместник Отец Тошко от Ботевград споделя една случка, която доказва силата на светеца. "Преди време моята майка ослепя с едното око. Започна да не вижда с и другото.

Една сутрин тя ни сподели, че на сън ѝ се явил свети Мина и казал в коя болница трябва да отиде и при кой лекар, за да се излекува. Оказа се, че и нейна приятелка беше сънувала подобен сън. Последва операция на окото и майка ми оздравя.

Така че Бог и свети Мина помагат на всички, които повярват истински в тях, а не се отдават на пазарлъци, както е направило циганчето в приказката. То помолило Господ да му помогне да се нахрани и обещало, че ще му запали една голяма свещ. Господ помогнал на детето. Но след като се нахранило, то казало: „Господи, защо ли ти е такава голяма свещ?!“

Една жена на име София отивала да се поклони на Светеца, но по пътя я срещнал войник, който завързал коня за крака си и хванал жената. София дълго се съпротивлявала и когато силите ѝ привършвали, помолила Светеца да я спаси. В този миг конят се подплашил и побягнал, повличайки след себе си войника. Огромна била изненадата на самозабравилия се войник, когато конят спрял точно пред храма на великомъченик Мина.