Светият синод посочва тримата митрополити, сред които е новият патриарх

Деветима владици отговарят на изискванията, 14 в Синода ще гласуват

Новини
08:41 - 20 Юни 2024
2336
Светият синод посочва тримата митрополити, сред които е новият патриарх

Светият синод на Българската православна църква ще определи тримата митрополити, между които да бъде избран бъдещият патриарх.

Деветима владици отговарят на изискванията, а 14 митрополити в синода ще гласуват, съобщава bTV.

Тримата избраници трябва да съберат поне по 2/3 от гласовете на митрополитите, за да стигнат до гласуването на 30 юни.

Председателят на комитета за патриаршески събор митрополит Киприан обясни, че за кандидати за български патриарх ще бъдат определени девет митрополити, които са избираеми и отговарящи на изискванията на устава на БПЦ - да имат 50 навършени години, 5-годишно митрополитско служение и правилно православно мислене и примерен живот. С тайно гласуване тримата, които имат мнозинство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески избирателен събор следващата седмица.

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

Църквата ни е изправена пред два ключови избора
На 30 юни на църковен събор бъдещият патриарх също ще трябва да събере 2/3 от гласовете на делегатите на събора, които са над 100.

Деветимата кандидати, които участват в надпреварата за патриаршеския престол са: митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Пловдивският митрополит Николай.

След смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.