Светкавичен пудинг с шоколад и ром
за 4 парчета, 10 мин
Кухня
10:03 - 12 Март 2021
3126
Продукти
250 мл прясно мляко
250 мл течна готварска сметана или още прясно мляко
130 г шоколад – тъмен или млечен
1 ванилова захар – може бурбонска
35 г царевично нишесте
2 с.л. ром или друг ароматен алкохол
1 с.л. какао
Приготвяне
Кипват се заедно 2/3 от млякото и сметаната. Слага се натрошеният шоколад и се разбърква, докато се разтопи.
В останалото студен прясно мляко се смесват захарта, ваниловата захар, нишестето и какаото.
Изсипва се в шоколадовото горещо мляко и се разбърква енергично. Довежда се отново до кипене за около 1 мин., като непрекъснато се бърка.
Ароматизира се с рома. Разпределя се в купички, като при поднасяне се обръща.
Пудингът може да се гарнира с плодове, ванилов сос, ядки и др.