Светкавичен пудинг с шоколад и ром

за 4 парчета, 10 мин

Кухня
10:03 - 12 Март 2021
3126
Светкавичен пудинг с шоколад и ром

Продукти

250 мл прясно мляко

250 мл течна готварска сметана или още прясно мляко

130 г шоколад – тъмен или млечен

1 ванилова захар – може бурбонска

35 г царевично нишесте

2 с.л. ром или друг ароматен алкохол

1 с.л. какао

 

Приготвяне

Кипват се заедно 2/3 от млякото и сметаната. Слага се натрошеният шоколад и се разбърква, докато се разтопи.

В останалото студен прясно мляко се смесват захарта, ваниловата захар, нишестето и какаото.

Изсипва се в шоколадовото горещо мляко и се разбърква енергично. Довежда се отново до кипене за около 1 мин., като непрекъснато се бърка.

Ароматизира се с рома. Разпределя се в купички, като при поднасяне се обръща.

Пудингът може да се гарнира с плодове, ванилов сос, ядки и др.