Светлинната приказка във "Врана" - магия, но само за млади и подвижни (ГАЛЕРИЯ)

Непрогледен мрак посреща стотици на "София лайтс", принуждават малки деца да ходят по платното на "Цариградско"

Култура
13:50 - 05 Септември 2022
5210
Светлинната приказка във "Врана" - магия, но само за млади и подвижни (ГАЛЕРИЯ)

Изключителното светлинно шоу "София лайтс", което посреща малки и големи от 1 до 8 септември в парка "Врана", където живее бившият премиер Симеон Сакскобургготски, когато е у нас, се превърна в същинско изпитание за феновете на ърбън изкуството. Оказва се, че за да стигнат до впечатляващите инсталации с усещане за магически реализъм, стотиците, закупили билет за него, трябва да минат през куп препятствия. 

Въпреки че организаторите на шоуто изрично предупредиха, че най-удобно до парка е да се стигне с градския рейс от Орлов мост, десетки - предимно родители с малки деца и възрастни хора, са принудени да паркират с личните си автомобили по обособеното за целта платно на самия бул. "Цариградско шосе" край парка, при това по тъмна доба.

Така дечица на възраст между 3 и 7 години бяха накарани да вървят от разклона за село Герман чак до детелината пеша при липса на тротоар и достатъчно осветление. Местата, предвидени за колите, не просто се оказаха малко във втория ден от светлинния фестивал, когато там се струпаха и онези, чиито билети бяха презаверени автоматично от 2-и за 3-и септември заради проливния дъжд, а и мнозина решиха да отбият по "Стар лозенски път" в разбитата улица и да смутят живущите там с изгорели газове и клаксони. 

Това обаче не беше единственото, което развали настроението на посетителите. От там всички бяха принудени да вървят към самия вход на парка в непрогледен мрак по пътя, по който минава и градския рейс, разбира се, без възможност с лекота него да ползват майки с колички или пенсионери  с бастуни, предвид височината на стъпалата на автобусите по линията до "Врана".

Повече от километър всички се налага да ползват фенери, за да не се спънат преди да са стигнали до "София лайтс" - неприятна подробност, която срещу билет за възрастен от 20 лева и за дете над 3 г. - 10 лева, можеше да бъде избегната с поставянето на временни осветителни тела. Не става ясно и какво наложи затварянето на иначе широкия паркинг край "Врана" за събитието. 

Иначе самите инсталации действително впечатляват и омайват с приказна музика, светлинни лъчове в причудливи композиции, и с усещането за извънземно присъствие. 

"Мегалит", "Невидимите нишки" (любими на децата - б.р.), неописуемата "Светулки" и сякаш извадената от библиотека "Галактика" инсталация "Присъствие" носят и красота за очите, и изпълване на всички сетива.

Успехът на автора Ясен Гешев за поредна година е безспорен, а най-впечатлени от проекта на "Ърбън крийчърс", подкрепен от Столичната община, видимо бяха малчуганите и чужденците - гости на столицата. 

Редакцията на Lupa.bg също препоръчва ползването по възможност на градския транспорт за достигането до вълшебството във "Врана", но с едно наум. И призовава в оставащите дни от експозицията общината да се погрижи за осветлението на пътя до нея. 

Снимки: "Sofialights.com"