Световният дълг достигна нов рекорд - над 315 трилиона долара

Дългът на финансовия сектор е $70,4 трилиона, а на домакинствата - 59,1 трилиона

Новини
14:59 - 16 Август 2024
785
Световният дълг достигна нов рекорд - над 315 трилиона долара

От началото на пандемията глобалният дълг е нараснал с 21%, добавяйки $54,1 трилиона, а съотношението между глобалния дълг и световния БВП сега възлиза на 333%

През първото тримесечие на 2024 г. глобалният дълг достигна нов рекорд, нараствайки с 1,3 трилиона долара до 315,1 трилиона долара само за три месеца, сочат последните данни на базирания във Вашингтон Институт за международни финанси (IIF - The Institute of International Finance). 

В страните с развита икономика най-голям принос за увеличението на този показател имат САЩ и Япония, а в развиващия се свят - Китай, Индия и Мексико. Като цяло съотношението между глобалния дълг и световния БВП е 333%.

Днес най-големият дял от глобалния дълг се държи от нефинансови корпорации (94,1 трилиона долара), докато държавните заеми са на второ място, плътно след лидера (91,4 трилиона долара).

Дългът на финансовия сектор е 70,4 трилиона долара, а дългът на домакинствата е 59,1 трилиона долара.

В САЩ разходите за обслужване на националния дълг вече надвишават разходите за отбрана и лихвените плащания ще продължат да се увеличават. Следователно Белият дом може да се наложи да повиши данъците или да намали разходите. Засега нито една от политическите партии в САЩ няма ясна стратегия за решаване на проблема с фискалната нестабилност на страната.

За нововъзникващите пазари нарастващото дългово бреме крие по-сериозни рискове. Тези рискове са особено високи, ако страната преживява бавен икономически растеж в среда с високи лихвени проценти. При такъв сценарий много развиващи се страни може да се наложи да преструктурират дълга си, тъй като нови заеми станат недостъпни.