Свинско бонфиле с тиквички в сос от синьо сирене
за 3 порции, 45 мин
Продукти
1 свинско бонфиле около 600 г
1 тиквичка
12 тънки филийки пушен бекон
12 чери домати
сол, черен пипер и лют или сладък червен пипер
малко олио
За соса: 2 ч.ч. течна сметана, 100 г синьо сирене, 30 г топено сирене, сол, 3 щипки лют или сладък червен пипер.
Приготвяне
Свинското бонфиле се нарязва на 6 дебели парчета – по 4 см. Поставят се изправени и се завиват околовръст с 6 филийки бекон. Овкусяват се със сол и черен пипер. Запържват се внимателно отгоре и отдолу в леко намазнен горещ тиган. Подреждат се в тавичка.
Тиквичката без краищата се нарязва на 6 равни части. Всяка се завива околовръст с останалия бекон като бонфилето. Овкусяват се със сол, черен пипер и червен пипер. Запържват се отгоре и отдолу в намазнения тиган. Подреждат се в тавичката между месото.
Подреждат се и чери доматите между месото и тиквичките.
В същия тиган се сипва сметаната и се загрява. Добавят се синьото сирене и топеното сирене на парченца. Разтопяват се, като се разбърква без да кипва. Подправя се със сол, черен пипер и червен пипер.
Сосът се разстила между месото и тиквичките. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25 мин.
Към ястието може да се приготви паста по избор, като само се свари и отцеди.