Свинско къри със зеле и ананас
за 4 порции
Продукти
3 ч.л. къри на прах
200 г лук
2 скилидки чесън
400 г ананас - пресен или от консерва
400 г кисело или прясно зеле
4 с.л. олио
400 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
30 г филирани бадеми – белени и нарязани на люспи
150 г кисело мляко
4 порции свинско бонфиле - по 180 г всяка
20 г масло
4 клонки розмарин
Приготвяне
Кърито се загрява за кратко на сух тиган.
Обеленият лук се наситнява, обеленият чесън се счуква.
Ананасът се нарязва на парчета около 1 см.
Зелето се нарязва на фини ленти.
Олиото се загрява и се запържват лукът и чесънът 2 мин. на средна температура.
Добавят се зелето и 2 ч.л. къри и къкри още 1 мин.
Сипва се зеленчуковият бульон, овкусява се със сол и черен пипер и се вари 20 мин. на средна температура. Прибавя се ананасът и се готви още 5 мин.
Бадемите се запичат на сух тиган до златисто кафяво. Смесват се с киселото мляко.
Свинското бонфиле се поръсва със сол и черен пипер. Разтопява се маслото и парчетата се запържват до златисто кафяво от двете страни. Слага се в предварително загрята фурна на 170 градуса и се пече 5 мин. Добавят се клонките розмарин и се пече още 5 мин.
Свинското бонфиле се нарязва на филийки и се поставя върху киселото зеле. Гарнира се с розмарина от печенето и с бадемовото кисело мляко. Поръсва се с останалото къри.