Свинско печено с бирен сос

за 4 порции, 120 мин 

Кухня
08:44 - 19 Март 2021
5394
Свинско печено с бирен сос

Продукти

1 кг цяло парче свинско месо - плешка, бут, контрафиле, гърди

1 глава лук

1 морков

350 мл зеленчуков бульон

300 мл бира – тъмна или светла

2 филии хляб

сол и черен пипер

малко червен пипер

вегета

зърна ким или кимион

 

Приготвяне

Месото се натрива със сол, черен пипер, червен пипер, вегета. Лукът, морковите и хлябът се нарязват на едри парчета.

Свинското се запържва в горещ тиган от всички страни до златисто кафяво – запечатва се. По средата на пърженето се слагат лукът и морковите, а към края и хлябът също да се позапържат в мазнината от месото.

Всичко се прехвърля в тава и се поръсва с ким или кимион.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин. Полива се от време на време с бульон по малко. Намалява се на 180 градуса и се сипват останалият бульон и бирата. Пече се около 90 мин.

Изпеченото месо се изважда от тавата. Зеленчуците и хлябът се пасират в соса и се полива нарязаното на филийки месо.

Биреното свинско печено е идеално с гарнитура от картофени кюфтета и червено цвекло или червено зеле.