Свинско печено с бирен сос
за 4 порции, 120 мин

Продукти
1 кг цяло парче свинско месо - плешка, бут, контрафиле, гърди
1 глава лук
1 морков
350 мл зеленчуков бульон
300 мл бира – тъмна или светла
2 филии хляб
сол и черен пипер
малко червен пипер
вегета
зърна ким или кимион
Приготвяне
Месото се натрива със сол, черен пипер, червен пипер, вегета. Лукът, морковите и хлябът се нарязват на едри парчета.
Свинското се запържва в горещ тиган от всички страни до златисто кафяво – запечатва се. По средата на пърженето се слагат лукът и морковите, а към края и хлябът също да се позапържат в мазнината от месото.
Всичко се прехвърля в тава и се поръсва с ким или кимион.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 мин. Полива се от време на време с бульон по малко. Намалява се на 180 градуса и се сипват останалият бульон и бирата. Пече се около 90 мин.
Изпеченото месо се изважда от тавата. Зеленчуците и хлябът се пасират в соса и се полива нарязаното на филийки месо.
Биреното свинско печено е идеално с гарнитура от картофени кюфтета и червено цвекло или червено зеле.