Свинско с бяло и червено зеле в буркан

за 8 броя, 180 мин

Кухня
08:12 - 15 Юли 2020
3167
Свинско с бяло и червено зеле в буркан

Продукти

2 кг свинско месо без кост

3 ч.л. плюс 1 щипка пушен червен пипер

2 ч.л. лют или сладък червен пипер

сол и черен пипер

3 с.л. зехтин или олио

400 г бяло зеле

350 г червено зеле

1 морков

1 ябълка

150 г заквасена сметана

50 г крем сирене

1 с.л. бял балсамов оцет

1 щипка кафява захар

6 с.л. готов барбекю сос

2 глави лук

2 с.л. кокосово или краве масло

1 ч.л. доматено пюре

400 г пасирани домати - може от консерва

250 мл зеленчуков бульон

1 с.л. ябълков оцет

2 с.л. мед

1 ч.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

 

Приготвяне

Подсушеното месо се натрива със смес от 2 ч.л. пушен червен пипер, другия червен пипер, черен пипер и сол. Слага се в съд с капак, полива се с ъс зехтина или олиото и се оставя да се маринова в хладилника няколко часа.

Месото се прехвърля в тава и се пече в загрята умерена към по-слаба фурна до пълно омекване, като често се полива с отделения сос.

Обеленият лук се нарязва на дребно и се смесва с барбекю соса. Задушава се в загрятото масло. Добавят се доматеното пюре, пасираните домати, зеленчуковият бульон, ябълковият оцет, медът, горчицата, лимоновият сок и сол. Къкри на тих огън до сгъстяване и се оставя да изстине.

Бялото и червеното зеле се нарязват на ивици и се намачкват с малко сол. Добавят се настърганите морков и ябълка. Разбърква се всичко със сос от заквасената сметана, крем сиренето, белия балсамов оцет, щипката захар.

Печеното свинско се накъсва на парченца с две вилици и се смесва с червения сос. Редят се в бурканчета или по-дебелостенни чаши пластове от месната смес и от зелевата смес.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.