Свинско с бяло и червено зеле в буркан
за 8 броя, 180 мин
Продукти
2 кг свинско месо без кост
3 ч.л. плюс 1 щипка пушен червен пипер
2 ч.л. лют или сладък червен пипер
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин или олио
400 г бяло зеле
350 г червено зеле
1 морков
1 ябълка
150 г заквасена сметана
50 г крем сирене
1 с.л. бял балсамов оцет
1 щипка кафява захар
6 с.л. готов барбекю сос
2 глави лук
2 с.л. кокосово или краве масло
1 ч.л. доматено пюре
400 г пасирани домати - може от консерва
250 мл зеленчуков бульон
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. мед
1 ч.л. горчица
1 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Подсушеното месо се натрива със смес от 2 ч.л. пушен червен пипер, другия червен пипер, черен пипер и сол. Слага се в съд с капак, полива се с ъс зехтина или олиото и се оставя да се маринова в хладилника няколко часа.
Месото се прехвърля в тава и се пече в загрята умерена към по-слаба фурна до пълно омекване, като често се полива с отделения сос.
Обеленият лук се нарязва на дребно и се смесва с барбекю соса. Задушава се в загрятото масло. Добавят се доматеното пюре, пасираните домати, зеленчуковият бульон, ябълковият оцет, медът, горчицата, лимоновият сок и сол. Къкри на тих огън до сгъстяване и се оставя да изстине.
Бялото и червеното зеле се нарязват на ивици и се намачкват с малко сол. Добавят се настърганите морков и ябълка. Разбърква се всичко със сос от заквасената сметана, крем сиренето, белия балсамов оцет, щипката захар.
Печеното свинско се накъсва на парченца с две вилици и се смесва с червения сос. Редят се в бурканчета или по-дебелостенни чаши пластове от месната смес и от зелевата смес.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.