Сьомга с леща и лучен сос

за 4 порции, 50 мин

Кухня
08:05 - 03 Август 2023
3898
Сьомга с леща и лучен сос

Продукти

4 филета сьомга без кожа или друга риба – около 600 г

200 г леща по избор

2 моркова

300 г целина корен

¼ връзка магданоз

2 шалота или малки главички друг лук

1 с.л. масло

1 ч.л. мед

100 мл червено вино или гроздов сок

1 ч.л. балсамов оцет

сол, черен и бял пипер

1 щипка канела

2 с.л. зехтин или олио

1 скилидка чесън

 

Приготвяне

Лещата се сварява и отцежда. Обелените моркови и целина се нарязват на малки кубчета. Магданозът се нарязва на дребно. Обеленият лук се наситнява. Обеленият чесън леко се смачква.

Разтопява се маслото и се задушава лукът 2 мин. на средна температура. Добавя се медът и се карамелизира 3 мин. Деглазира се с виното да кипне силно. Къкри на тих огън около 5 мин.

Прибавя се балсамовият оцет, подправя се със сол, черен пипер и щипката канела. Маха се от котлона.

Подсушеното филе сьомга се подправя със сол и бял пипер. Загрява се 1 с.л. зехтин или олио. Изпържва се рибата от двете страни на средна температура до златисто кафяво 5-6 мин.

Сьомгата се слага в лучената смес, прибавя се чесънът и къкри на слаб огън около 5 мин.

Загрява се останалият зехтин или олио и се запържват зеленчуците. Прибавят се лещата и магданозът, разпърква се и се подправя със сол и черен пипер.

Върху лещата се слага сьомгата. Полива се с лучения сос.