Сьомга с леща и лучен сос
за 4 порции, 50 мин
Продукти
4 филета сьомга без кожа или друга риба – около 600 г
200 г леща по избор
2 моркова
300 г целина корен
¼ връзка магданоз
2 шалота или малки главички друг лук
1 с.л. масло
1 ч.л. мед
100 мл червено вино или гроздов сок
1 ч.л. балсамов оцет
сол, черен и бял пипер
1 щипка канела
2 с.л. зехтин или олио
1 скилидка чесън
Приготвяне
Лещата се сварява и отцежда. Обелените моркови и целина се нарязват на малки кубчета. Магданозът се нарязва на дребно. Обеленият лук се наситнява. Обеленият чесън леко се смачква.
Разтопява се маслото и се задушава лукът 2 мин. на средна температура. Добавя се медът и се карамелизира 3 мин. Деглазира се с виното да кипне силно. Къкри на тих огън около 5 мин.
Прибавя се балсамовият оцет, подправя се със сол, черен пипер и щипката канела. Маха се от котлона.
Подсушеното филе сьомга се подправя със сол и бял пипер. Загрява се 1 с.л. зехтин или олио. Изпържва се рибата от двете страни на средна температура до златисто кафяво 5-6 мин.
Сьомгата се слага в лучената смес, прибавя се чесънът и къкри на слаб огън около 5 мин.
Загрява се останалият зехтин или олио и се запържват зеленчуците. Прибавят се лещата и магданозът, разпърква се и се подправя със сол и черен пипер.
Върху лещата се слага сьомгата. Полива се с лучения сос.