СЗО бие тъпана: Електронните цигари са опасни

Актуални новини
12:26 - 01 Август 2021
4053
СЗО бие тъпана: Електронните цигари са опасни

Електронните цигари водят до пристрастяване и не са безвредни. Те трябва строго да се регулират в името на максимална защита на общественото здраве. Децата и подрастващите, използващи такива системи, може да удвоят риска си от пушене на цигари."

С тези три предупреждения, изписани с едри букви на цяла страница започва годишният "Доклад на Световната здравна организация за тютюневата епидемия през 2020 г.", в който, както се твърди, за пръв път от Световната здравна организация (СЗО) се отделя върху близо 40 страници специално внимание на споменатите системи, по-известни като електронни цигари.

Известни със съкращението ENDS (electronic nicotine delivery systems), те са различни от продуктите за нагряване на тютюн (защото не използват тютюн) и от електронните системи (ENNDS) за пушене на смеси, които не съдържат никотин (защото съдържат никотин).

Принципът им е да нагряват течност, създаваща аерозоли, вдишвани от потребителя. Наричат ги "електронни цигари, е-цигари, вейпове или вейп писалки. Има и категории като електронно наргиле, е-лула, е-пура. Някои продукти наподобяват обикновените тютюневи изделия, други са оформени като писалки, USB флашка или просто като цилиндър.