СЗО: COVID-19 е от естествен произход

Актуални новини
08:55 - 02 Май 2020
1850
СЗО: COVID-19 е от естествен произход

Световната здравна организация, която призовава Пекин да се присъедини към разследванията за произхода на новия коронавирус, заяви, че той е от естествен произход. Констатацията идва дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп свърза вируса с китайска лаборатория, предаде Франс прес.

"Що се касае до произхода на вируса в Ухан, ние изслушахме много учени, които изследваха този вирус и ни увериха, че той е от естествен произход", заяви Майкъл Райън, директорът на програмите за спешни действия към СЗО.

Според СЗО обаче по-важното е да се установи естествения гостоприемник на този вирус. Експертът обяви, че основната цел е да се направи така, че "да можем да разберем добре вируса, да разберем трансмисията от животно на човек и да разберем каква бариера между животинския и човешкия вид е била преодоляна".

Целта на това изследване е да се разработят обществени здравни мерки и мерки за превенция, за да не се повтори същото нещо, където и да е, подчертават още от СЗО. 

Тръгнала от Ухан в Китай през декември, пандемията зарази от тогава 3,2 милиона души по света, а броят на починалите заразени е най-малко 230 000 души.