СЗО критикува фармацевтичните компании за големите печалби през пандемията

Свят
12:20 - 05 Май 2022
1743
СЗО критикува фармацевтичните компании за големите печалби през пандемията

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова днес фармацевтичните компании да намалят цените на своите препарати, свързани с Ковид-19, за да станат те по-достъпни за хората по света, предаде ДПА.

По думите му компаниите извличат огромни печалби с високите цени на тези медикаменти, които не са по силите на бедните държави. В изявлението си Гебрейесус критикува изобщо фармацевтичния бранш, без да назовава конкретни компании. Шефът на СЗО признава, че фармацевтичните компании трябва да бъдат похвалени за иновациите, но същевременно казва, че е неприемливо "животоспасяващи лекарства да бъдат достъпни за богатите и недостъпни за бедните", което по думите му е "нравствен провал".

Обикновено фармацевтичните компании предлагат препаратите си в три ценови категории, така че по-бедните държави плащат за тях по-малко, отколкото по-богатите. Но при създаването на ваксините срещу Ковид-19 през миналата година много от богатите държави резервираха за себе си големи количества от първите доставки, като за бедните останаха малки количества, посочва ДПА.