СЗО очаква над 2,2 млн. смъртни случая от COVID в Европа до март

Според организацията броят на жертвите вече е достигнал 1,5 милиона

ЕС
16:00 - 23 Ноември 2021
2258
СЗО очаква над 2,2 млн. смъртни случая от COVID в Европа до март

Световната здравна организация - СЗО предупреди във вторник, че смъртните случаи от COVID-19 в европейския регион могат да надхвърлят 2 милиона до март, съобщава "Политико".

Според организацията броят на жертвите вече е достигнал 1,5 милиона и се очаква да надхвърли 2,2 милиона до края на зимата.

СЗО коментира нарастването на смъртните случаи със силно инфекциозния вариант Делта, резистентността към ваксинация в част от населението, намаления имунитет при тези, които са ваксинирани в началото на въвеждането, както и факта, че "страни са успокоили тяхното население, че COVID-19 вече не представлява спешна заплаха и са облекчили мерките като носене на маски и физическо дистанциране в претъпкани или затворени пространства."

Мрачната прогноза на СЗО във вторник включва данни, показващи, че смъртните случаи поради вируса са се удвоили миналата седмица в сравнение с края на септември. Европейския регион на СЗО обхваща Европа, като Русия и Турция.

COVID-19 днес е и водещата причина за смърт в Европа и Централна Азия, според Института за здравни показатели и оценка, който прави модели за СЗО. Това, което е необходимо за справяне с нарастващите случаи и смъртни случаи, е подход "ваксина плюс", каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

"Това означава получаване на стандартните дози ваксина, прием на бустер, ако се предлага, както и включване на превантивни мерки в обичайните ни рутинни действия", каза той.

Облекченията в континентална Европа вече се ограничават, тъй като случаите продължават да се увеличават и страните обсъждат задължителна ваксинация.