Тагарев съветва: Гледайте войната, мислете за българското образование

Путин целял да държи София като слабата брънка на НАТО

Политика
12:55 - 11 Юни 2022
3198
Тагарев съветва: Гледайте войната, мислете за българското образование

"Стигнахме до едно положение на застой, което обаче е с много високо ниво на интензивност. Това като че ли не беше много очаквано от страничните наблюдатели", обясни бившият военен министър Тодор Тагарев в ефира на "Дарик радио", като изрази теза, че целта на руския президент Владимир Путин е да държи България слаба - като най-слабото звено на НАТО.  

"Продължителността на войната ни даде възможност да видим и други проблеми, свързани с нея", каза той.

Тагарев даде пример с невъзможността за износ на зърно и блокираните пристанища, което създава възможността за продоволствена криза.

"Не може да се компенсира липсата на морски трафик", допълни той по отношение на доставките на стоки.

По думите му ще се засили и бежанския поток, а това може би е и една от целите на Путин - да отменя фокуса от войната и да отслаби подкрепата към Украйна.

Неговото мнение е, че Путин не иска азиатска империя, а евроазиатска такава. Той се позовава на сравнението, което руският президент направи за себе си с Петър Велики. А без Украйна това не е възможно.

"Определено има известно пренасищане на хората с новините от фронта", обясни Тагарев. По думите му това обаче не омаловажава ефекта от войната и предизвикателствата пред европейската сигурност.

Той настоя, че политиците следва да продължат да следят войната и да затягат санкционният режим. "В Украйна вече имало нова дума "шолцен", която означавала, че обещаваш нещо и не го изпълняваш", обясни Тагарев по отношение на недоставените обещани от Германия танкове. "Един от най-големите ефекти от войната на Путин е, че армията е много важен инструмент... В армията трябва да бъде инвестирано в мирно време", категоричен е Тагарев.

Той обясни, че преди украинската армия е имала нужда от 3 млрд. долара за поддръжка, а държавата е отпускала само 1 млрд. 

"В продължение на годините започнаха да дават по 4-5% за армията си", заяви Тагарев по отношение на Украйна. 

Той изрази надежда, че България ще изпълни обещанието си за 2% от БВП за армията. По думите му при тази агресия, или си от едната, или си от другата страна. Според него е контрапродуктивно да се ощетяват разходите за отбрана за сметка на други сектори.

"Ако нашето образование с повечето пари продължава да промотира руската визия за българската история, това няма да помогне", обясни той. Целта на Путин за България е "да я държи слаба в НАТО и ЕС".

"Според мен, броя на загиналите от двете страни надхвърля 100 хиляди, но за Путин това не е съображение", обясни Тагарев.

Според Тагарев от новия посланик на САЩ в България можем да очакваме последователност.