Тайфунът Яги взе 179 жертви във Виетнам

Хиляди от Ханой бяха евакуирани заради покачването на водите на Червената река

Новини
20:15 - 11 Септември 2024
829
Тайфунът Яги взе 179 жертви във Виетнам

Хиляди жители на Ханой бяха евакуирани след като нивото на Червената река достигна най-високите си стойности за последните 20 години, предизвиквайки тежки наводнения. Тайфунът Яги, който удари северната част на Виетнам миналата събота, отне живота на поне 179 души и нанесе сериозни разрушения, като предизвика свлачища и наводнения в няколко провинции, предава Ройтерс.

Тайфунът Яги, най-силният в Азия за годината, донесе силни ветрове и проливни дъждове, причинявайки срутването на мост и прекъсвайки инфраструктурата по протежението на реката. В някои части на столицата електрозахранването беше спряно от държавната енергийна компания EVN поради опасения за сигурността.

По данни на правителството, 179 души са загинали, а 145 са в неизвестност, като властите продължават спасителните операции.

Метеоролозите очакват нови валежи през следващите дни, като директорът на Националния център за хидрометеорологични прогнози, Май Ван Кием, предупреди за повишаване на нивото на реката. Хиляди жители от ниско разположените райони на Ханой бяха евакуирани, а някои училища затвориха до края на седмицата.

Тайфунът също засегна индустриални зони около Ханой, принуждавайки много фабрики да преустановят работа. Някои от тях, включително завод на Samsung, бяха затворени заради наводненията, което заплашва глобалните вериги за доставки.

Властите изразиха притеснения за потенциални наводнения, предизвикани от освобождаване на води от китайските язовири по притока на река Ло, като Виетнам и Китай работят заедно по превенция на наводненията.