Тайландско мляно печено в чаши с кокосов сос

за 4 порции, 45 мин

Кухня
07:54 - 27 Май 2021
3154
Тайландско мляно печено в чаши с кокосов сос

Продукти

500 г свинско смляно месо или друга кайма по избор

2 ч.л. олио

2 с.л. прясна галета – хлебни трохи

3 стръка пресен лук

25 г пресен джинджифил

1 скилидка чесън

1 яйце

2 ч.л. лимонена трева от бурканче – консервирана или ½-1 ч.л. настъргана лимонова кора

сол и лют или сладък червен пипер на вкус

200 мл неподсладено кокосово мляко

2 с.л. фъстъчено масло

1 с.л. соев сос

½ лайм или ¼ лимон

 

Приготвяне

4 огнеупорни чаши по 200 мл се намазняват и се поръсват с малко от галетата.

Пресният лук се нарязва косо напречно на фини пръстенчета. Обелените джинджифил и чесън се нарязват на дребно.

Каймата се омесва с останалата галета, яйцето, пресния лук, джинджифила и чесъна. Подправя се с лимонената трева на дребно, сол и червен пипер.

Разделя се на 4 порции и се напълват с каймата чаши. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25-30 мин.

Междувременно се кипва кокосовото мляко и се разбъркват в него фъстъченото масло, соевият сос и червен пипер.

В соса се добавя малко настъргана кора от лайм и изцедения сок от лайм. Поднася се към мляното печено.