Тайландско мляно печено в чаши с кокосов сос
за 4 порции, 45 мин
Продукти
500 г свинско смляно месо или друга кайма по избор
2 ч.л. олио
2 с.л. прясна галета – хлебни трохи
3 стръка пресен лук
25 г пресен джинджифил
1 скилидка чесън
1 яйце
2 ч.л. лимонена трева от бурканче – консервирана или ½-1 ч.л. настъргана лимонова кора
сол и лют или сладък червен пипер на вкус
200 мл неподсладено кокосово мляко
2 с.л. фъстъчено масло
1 с.л. соев сос
½ лайм или ¼ лимон
Приготвяне
4 огнеупорни чаши по 200 мл се намазняват и се поръсват с малко от галетата.
Пресният лук се нарязва косо напречно на фини пръстенчета. Обелените джинджифил и чесън се нарязват на дребно.
Каймата се омесва с останалата галета, яйцето, пресния лук, джинджифила и чесъна. Подправя се с лимонената трева на дребно, сол и червен пипер.
Разделя се на 4 порции и се напълват с каймата чаши. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25-30 мин.
Междувременно се кипва кокосовото мляко и се разбъркват в него фъстъченото масло, соевият сос и червен пипер.
В соса се добавя малко настъргана кора от лайм и изцедения сок от лайм. Поднася се към мляното печено.