Тайландско пуешко/пилешко на шиш (с лучено-фъстъчен сос)
за 20 броя, 50 мин
Продукти
500 г пуешки или пилешки гърди
1 лайм или ½ лимон
1 скилидка чесън
3 с.л. соев сос
1 с.л. сусамово олио или зехтин
4 глави лук
125 мл зеленчуков бульон
100 г фъстъчено масло
1 ч.л. захар
сол и едър лют червен пипер
Приготвяне
Подсушеното месо се нарязва надлъжно на 20 ленти.
Нанизват се вълнообразно на шишчета.
Лаймът се изцежда. 2 с.л. сок се смесват с обеления и счукан чесън.
Прибавят се соевият сос и сусамовото олио и се разбърква. Намазват се шишчетата с маринатата и се слагат в хладилника за поне 1 час.
Обеленият лук се наситнява. Слага се в бульона и се оставя да заври. Готви се под капак на тих огън около 20 мин. като се разбърква от време на време.
Добавят се фъстъченото масло и захарта. Подправя се със сол, лют червен пипер и 1-2 с.л. сок от лайм. Оставя се да изстине.
Маринованите шишчета се пекат на скара или на тиган 8-10 мин. с няколко обръщания и намазвания с марината. Поднасят се с лучено-фъстъчения сос.