Тайландско пуешко/пилешко на шиш (с лучено-фъстъчен сос)

за 20 броя, 50 мин

Кухня
15:16 - 23 Септември 2024
1441
Тайландско пуешко/пилешко на шиш (с лучено-фъстъчен сос)

Продукти

500 г пуешки или пилешки гърди

1 лайм или ½ лимон

1 скилидка чесън

3 с.л. соев сос

1 с.л. сусамово олио или зехтин

4 глави лук

125 мл зеленчуков бульон

100 г фъстъчено масло

1 ч.л. захар

сол и едър лют червен пипер

 

Приготвяне

Подсушеното месо се нарязва надлъжно на 20 ленти.

Нанизват се вълнообразно на шишчета.

Лаймът се изцежда. 2 с.л. сок се смесват с обеления и счукан чесън.

Прибавят се соевият сос и сусамовото олио и се разбърква. Намазват се шишчетата с маринатата и се слагат в хладилника за поне 1 час.

Обеленият лук се наситнява. Слага се в бульона и се оставя да заври. Готви се под капак на тих огън около 20 мин. като се разбърква от време на време.

Добавят се фъстъченото масло и захарта. Подправя се със сол, лют червен пипер и 1-2 с.л. сок от лайм. Оставя се да изстине.

Маринованите шишчета се пекат на скара или на тиган 8-10 мин. с няколко обръщания и намазвания с марината. Поднасят се с лучено-фъстъчения сос.