Тайната на най-нежния шоколадов мус (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Кухня
08:48 - 07 Декември 2020
5885
Тайната на най-нежния шоколадов мус (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Тайната на хубавия гладък шоколадов мус е в обвързването. В разбъркването е заложен капанът. Трябва да е нежно – като за нежния шоколад. Който пък е най-добре да е смесен – тъмен и млечен шоколад. Плюс яйца, течна сметана за разбиване, едра морска сол за изваждане на вкусовете и пожелание коняк, бренди, ром или друг хубав ароматен алкохол.

Съотношение: 250 г шоколад, 1 яйце и 2 жълтъка, 4 с.л. алкохол, 500 мл течна сметана за разбиване, 1 щипка едра сол.

1

Нарязват се на дребно тъмният и млечният шоколад – колкото по-фино, толкова по-добре се разтопява. За накълцването на шоколада най-подходящ е назъбен нож – като за хляб.

2

Разтопява се шоколадът на топла водна баня. Внимание: водата не трябва да кипва. Шоколадът е много деликатен и бързо става жилав и твърд. Оставя се на топло.

3

Морската сол се счуква и се разбива с яйце и жълтъци на топлата водна баня на плътен крем. В никакъв случай не се прегрява, за да не се пресече белтъкът.

4

Двата крема – шоколадовият и яйченият се смесват. Купата се поставя в ледена вода – с бучки лед. Оставя се да се охлади мусът, като се разбърква от време на време.

5

Добавя се разбитата сметана на порции с леко разбъркване като се повдига сместа отдолу нагоре. По желание се ароматизира с коняк или друг алкохол. Сипва се в един голям съд или в по-малки и се оставя да се охлади поне 5 часа.