Таксиметрови шофьори във Велико Търново обявиха стачна готовност

Новини
20:24 - 12 Декември 2021
1735
Таксиметрови шофьори във Велико Търново обявиха стачна готовност

Таксиметрови шофьори във Велико Търново обявиха стачна готовност и настояват Общинският съвет да намали с 40 процента данъка им за извършваната дейност.

Над 600 са легалните таксита, които работят във Велико Търново с платени разрешителни и данък. Таксиметровите шофьори настояват пред общината за данъчни облекчения:

„Може би 95 на сто намаляха поръчките, колегите също намаляха. Данъкът е 500 лева на година и 110 лева разрешително и стоянки общо“;

„Никой не те пита какво правиш – датата идва, сметките идват, кредити, данъци, застраховки, прегледи. Да ни махнат патента, да ни приспаднат, просто някаква помощ“.

На последната си за годината сесия Великотърновският общински съвет ще обсъди възможността данъкът за таксиметровата дейност да бъде намален от 500 на 300 лева. Ако бъде прието, намалението ще се компенсира от държавния бюджет.

В проекторешението е записано, че ако държавата не заплати компенсацията към общинския бюджет в шестмесечен срок от предявяването на първото искане, то разликата ще трябва да платят данъчно задължените лица.