Тъжната истина за студентите днес: до 90-а нямаше даже да минат осми клас

Страшна девалвация има във висшето образование у нас

Коментар
18:49 - 08 Декември 2022
10414
Тъжната истина за студентите днес: до 90-а нямаше даже да минат осми клас

адв. ТОДОР КРЪСТЕВ*

Откъдето и да се погледне, 8 декември си остава, може би, най-интересният празник за всеки, докоснал се до университетското образование в България. Това е уникален български празник. По света студентите празнуват на 17 ноември. И това, че си е само наш, го прави още по-специален и интересен.

Дотук със статистиката. През годините няма власт, която да не е флиртувала със студентите, или да си е нямала проблеми с тях. Е, може би, без тази в момента.

Няма власт, която да не е искала да ги постави под контрол и мониторинг. Няма власт, която да не е търсила тяхното съдействие в трудни за нацията и държавата моменти. Няма и няма и да има. Защото сплавта между младост и образованост е титанична и взривоопасна. Зависи накъде ще се насочи, или ще я насочат.

Студентите освиркаха Фердинанд преди век и университетът им беше затворен. Сега свирят по мачовете или в чалготеката.

Студентите бяха първите доброволци през Първата и Втората световна война. Прибираха се от Виена, Париж и Лайпциг, за да се запишат като доброволци. Повечето от тях не се върнаха никога на студентските банки. Представяте ли си това да се случи днес? Май  не. Дано да не съм прав!

През 80-те години като студент Емил Кошлуков бе вкаран в затвора заради "Фашизмът" на Желю Желев. Представяте ли си колко неразбираемо е това за днешните студенти в епохата на Интернет? Да те окошарят заради книга!

Сега ги прибират за марихуана, алкохол и протекъл силикон, а "Фашизмът" на Желю им звучи на повечето като тройно дестилирана водка. Не знам, може би леко пресолявам гозбата, но така го чувствам.

Страшна девалвация има във висшето образование у нас. Затова ми е думата. Уникална девалвация. Образованието се превърна не в ценност, а в житейска потребност с единствена цел личностно себеустройване и кариеризъм. И няма лошо, ако това себеустройване е подплатено с базисните знания, изискуеми за съответното образование.

За съжаление, печалната ми констатации е, че това не е така. Завършват хуманитарни специалности, без да да са прочели литературата, без която до 90-а година нямаше да те пуснат да минеш и в осми клас.

Искам да бъда разбран правилно. И сега има мотивирани и добре подготвени студенти. За съжаление, те не са мнозинство. И няма как да е иначе, когато по брой на студенти твърдо държим първото място в света. Да, точно така - България е на първо място по брой студенти, съотносими с населението на страната. И това в голяма степен обяснява нещата. Винаги, когато се гони количеството, качеството дава фира.

Но, както и да е. Да се надяваме, че времето ще регулира и тези процеси. А иначе - честит празник!

Коментарът на адвокат Тодор Кръстев е публикуван на личната му страница във Фейсбук. Заглавията са на Lupa.bg