ТЕЦ „Марица изток 3” гори 50 т софийски боклук

Актуални новини
11:52 - 19 Юли 2022
2540
ТЕЦ „Марица изток 3” гори 50 т софийски боклук

В ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ до седмици ще започне експериментално изгаряне на битови отпадъци. Новината потвърди пред медии в Стара Загора министър Борислав Сандов.

Договорът е за еднократно изгаряне на 50 тона отпадъци от столична община, за което по закон не се изисква изготвянето на Оценка за въздействие върху околната среда(ОВОС).

В Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече е подадено заявление за това инвестиционно намерение, но то все още не е внесено в община Гълъбово, съобщи пред „За истината“ кметът Николай Тонев.

Досега той не е бил информиран официално нито от МОСВ, нито от ръководството на ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ за предстоящия експеримент.

А би трябвало, защото населението на тази община от десетилетия е най-засегнато от дейността на въглищните централи в източномаришкия енергиен комплекс. Кметът коментира, че общината няма никакви контролни функции и очаква интересите на местната общност да бъдат защитени от неправителствения сектор.

Ако „ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ АД намерят решение за своите горивни процеси, за да не плащат високите цени за въглеродни емисии, (които сега по договор плаща държавата ни), България може да изпълни заложеното 40 процента намаляване на емисиите в следващите години, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, смята министър Сандов.

Според него целта на експерименталното изгаряне на битовите отпадъци е да се калкулира калорийността и натовареността на инсталацията и вида на вредните емисии в атмосферния въздух.