Технология от бъдещето лежи на морското дъно

Преди 8 хил. години се строят кораби като днешните

Мистика
16:43 - 24 Август 2019
4414
Технология от бъдещето лежи на морското дъно

Близо до брега на Великобритания археолози откриват мистериозен обект, който по-късно се оказва много древна корабостроителница. Това се съобщава на официалния сайт на Националния океанографски център в Саутхемптън. Подводните историци се натъкват на фрагменти от дървена платформа близо до остров Уайт. Според анализа откритият обект е на около 8000 години.

Корабостроителницата е построена от хора, живели в каменната ера. Това е изненадващо, тъй като за онова време строителството на кораби е невъзможно според досегашните научни представи за еволюцията на човека. Досега се смята, че най-старата корабостроителница е на възраст 5500 години. Учените отбелязват, че древните строители са използвали съвременни с нашето време технологии за обработка на дървесина, които технологии се появят едва след няколко хиляди години.

Има още един озадачаващ факт. Откритата корабостроителница се намира на дълбочина 11 метра, но преди 8000 години на това място е имало суша. За по-подробен анализ археолозите създават 3D модел на най-стария пейзаж на строителната площадка и на целия околен район. Това откритие всъщност трябва да промени съществуващата представа за цивилизациите и технологиите, които се използват в древността.